V Česku se objevuje ztracená generace lidí, kteří ani ve 30 letech nepracovali

11.06.2012 11:45

Za poslední rok se zdvojnásobil počet mladých lidí do třiceti let, kteří si nikdy pořádně nevyzkoušeli pracovat. Loni bylo příslušníků tzv. „ztracené generace“ 15 tisíc, zaplnili by tak jedno celé město, například Ústí nad Orlicí. O problematice píší Lidové noviny.

V Česku se objevuje ztracená generace lidí, kteří ani ve 30 letech nepracovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Ztracená generace dnešních třicátníků se vyznačuje tím, že se jedná o dlouhodobě nezaměstnané mladé lidi.

Lidové noviny uvádí několik příkladů, třeba třicetiletého Davida z Brna. Je to vyučený kuchař, který se ovšem v současnosti věnuje pouze svému koníčku – lezení po skalách. Živí ho rodiče, kteří na severu Moravy pronajímají lesy a polnosti. Sám práci nehledá a vůbec z toho není frustrovaný.

Nastávají mladým lidem špatné časy?

Jiný je případ pětadvacetileté Žanety Novotné ze severu Moravy, která mluví plynně dvěma světovými jazyky a do práce by šla hned, ale nikdo ji nezaměstná. „O práci nezavadím, jsem z toho nešťastná,“ řekla LN absolventka vyšší odborné školy cestovního ruchu.

Analytici to považují za první příznak špatných časů. Dříve aspoň mladé zachraňovalo, že starší generace se neorientovala v informatice, dnes to ale neplatí. Poukazuje na to Jan Červenka ze Sociologického ústavu Akademie věd. Starší zaměstnanci mají znalosti, ale navíc i zkušenosti.

Karlovarský psychiatr Jiří Bartoš pro LN uvedl, že dnešní svět je pro mladé neuvěřitelně náročný. Nestačí mít aspoň nějakou střední školu, vyžaduje se znalost cizích jazyků a praxe, což řada absolventů nemá.

Rodiny jsou příliš tolerantní. Měly by děti více připravovat na život

Problémem je ovšem i přístup rodin, které jsou ke svým potomkům tolerantní a chrání je před světem. Společnost je ale dravá a nároky na lidi velmi vysoké.

Rodiče by prý měli nechat své děti, aby samy řešily alespoň základní problémy v životě a ve škole. „Samozřejmostí by měla být práce, a to jak doma, tak na brigádách venku. A konečně je třeba vést dítě odmala ke sportu a fyzické aktivitě, aby z něj vyrostl odolný a samostatný člověk,“ vysvětluje Bartoš v LN.

Česko se brzy může zařadit po bok evropských zemích, kde se nezaměstnaní absolventi škol počítají v řádech statisíců. Práci dnes například nesežene až polovina mladých Španělů, Řeků či Italů. Velká Británie spočítala, že má až milion absolventů bez místa. Podle informací Eurostatu je v celé Evropě bez práce 5,37 milionu lidí, kteří ještě nedosáhli 25 let.

Podle EK je důležité, aby školy posílaly studenty na praxi

Všichni tito lidé buď stále hledají své uplatnění, anebo v horším případě se jdou rovnou hlásit o sociální dávky. Jiné živí rodiče. Na nezaměstnané přitom stát musí vydat spoustu peněz. Za každého člověka, který stráví pět měsíců na úřadu práce, zaplatí 109 625 korun.

Evropská komise už navrhuje řešení, jak „ztracené generaci“ pomoci. Nejdůležitější je prý upravit vzdělávání, studenti by měli chodit na praxi už během studia.

Frustrace a nuda mladých v některých případech způsobuje problémy. Na vysokých školách v Řecku se rozmáhá obchod s drogami, jinde zase roste kriminalita.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …