V Česku si dnes lidé připomenou konec války a Den válečných veteránů

11.11.2018 7:29

Lidé v Česku si dnes připomenou Den válečných veteránů a sté výročí ukončení první světové války. Na pražském Vítkově se uskuteční pietní akt a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vyznamená 17 veteránů, vojáků ve výslužbě či odbojářů. Památku veteránů uctí například také v Brně a v pražské katedrále svatého Víta. Na veterány a oběti války budou Češi vzpomínat i při bohoslužbách a veřejných shromážděních.

V Česku si dnes lidé připomenou konec války a Den válečných veteránů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražském Vítkově proběhlo slavnostní shromáždění při příležitosti 100. zahájení první světové války a uctění památky padlých vojáků

Pietního aktu na Vítkově se zúčastní také náčelník generálního štábu Aleš Opata, představitelé státní správy a samosprávy a Československé obce legionářské i dalších veteránských organizací. Metnar udělí dvěma osobnostem Záslužný kříž ministra obrany ČR II. stupně, dalších 15 lidí dostane ministerský záslužný kříž III. stupně. Jeden válečný veterán bude povýšen. V Praze se vzpomínková akce odehraje také třeba na Olšanských hřbitovech.

Ve svatovítské katedrále večer Filharmonie Hradec Králové vystoupí se skladbou Modlitba naděje od Juraje Filase, na úvod večera promluví generál Petr Pavel, biskup Václav Malý a pražský arcibiskup Dominik Duka.

V Brně pořádá armáda pietní akt na ústředním hřbitově. Na brněnském Moravském náměstí budou moci lidé jako hold veteránům zapichovat k pomníku vojáka malé dřevěné kříže.

Jedenáctý listopad, kdy byla uzavřena dohoda o příměří na západní frontě ve válce, která získala přídomek první až po vypuknutí druhé světové války, se postupem času stal připomínkou všech válečných veteránů. Jejich symbolem je květ vlčího máku, který si lidé připevňují na oblečení. V České republice se připomíná od roku 2001.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…