V Česku žije přes 1100 stoletých občanů

07.01.2013 20:35

V Česku nyní žije 1 103 stoletých a starších lidí - 920 žen a 183 mužů. Letos by mělo stovku oslavit 466 osob. Informovala o tom mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová. Dlouhověkých postupně přibývá. Loni k lednu jich správa evidovala 1 035 a předloni 913.

V Česku žije přes 1100 stoletých občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

"ČSSZ vyplatila v lednu letošního roku důchod 1 103 sto- a víceletým seniorům," uvedla Buraňová. Nejstarší žena má podle ní ve svých dokladech ročník narození 1904 a žije v Moravskoslezském kraji. Nejstarší muž je z Královéhradeckého kraje a přišel na svět v roce 1905. V roce 1913 se narodilo 466 seniorek a seniorů. Stovku by tak letos mohlo oslavit 373 žen a 93 mužů.

Nejvíc stoletých a starších lidí žije podle Buraňové v Praze. Je jich tu 193 - 159 žen a 34 mužů. Na pomyslné druhé příčce v počtu dlouhověkých je Jihomoravský kraj. V něm bydlí 147 stoletých osob - 125 žen a 22 mužů. Nejméně jich naopak pobývá v Karlovarském kraji, a to dvacet žen a sedm mužů.

Česká společnost stárne. Podle demografů bude nejvýraznější změnou právě přibývání lidí v hodně vysokém věku. Podle propočtů statistiků by mohlo v Česku v polovině století žít bezmála třináct tisíc stoletých a starších osob, v roce 2065 by jich mohlo být skoro 19 700. Převládat by měly ženy. Muži by měli tvořit zhruba čtvrtinu dlouhověkých.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…