V Česku žije téměř desetina lidí v chudobě. A to jsme na tom ještě dobře

20.07.2013 22:00

Více než patnácti procentům obyvatel České republiky hrozí chudoba nebo materiální nedostatek. Vyplývá to z výzkumu evropského statistického úřadu Eurostat. Oproti jiným státům Evropské unie jsme na tom ovšem poměrně dobře, píše Týden.cz.

V Česku žije téměř desetina lidí v chudobě. A to jsme na tom ještě dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Podle údajů z roku 2011 bylo takových lidí 15,3 procenta, což představovalo téměř 1,6 milionu. Chudobou pak bylo ohroženo 9,8 procenta. Měsíčně si tedy museli vystačit s maximálně 60 procenty tzv. střední mzdy.

V Unii je to zhruba 25 procent

Zbylých 6,1 procenta lidí trpělo materiální deprivací. To znamená, že si nemohli dovolit koupi zboží dlouhodobé potřeby, jíst maso alespoň každý druhý den či uhradit včas nájemné, hypotéky apod.

Chudoba ovšem hrozí zhruba čtvrtině obyvatel Evropské unie. "V roce 2011 se podíl lidí ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením pohyboval mezi 15,3 procenty v České republice až 49,1 procenty v Bulharsku," konstatoval Eurostat. Nejvážnější je přitom situace v Itálii, Německu, Španělsku, Francii, Polsku a Británii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…