V Dánsku přichystali pro imigranty nepříjemný zážitek

06.07.2016 11:01

V Dánsku v rámci opatření na omezení migrace do země zavedli nový test občanství. Ten je však natolik náročný, že jej na první pokus nesplnily tři pětiny migrantů. Jenže problém s ním měli i rodilí Dánové, kteří volají po jeho zjednodušení. Informuje The Local.dk.

V Dánsku přichystali pro imigranty nepříjemný zážitek
Foto: archiv
Popisek: Dánsko, ilustrační foto

Dánská ministryně imigrace Inger Stojbergová zavedla v rámci přísnějších opatření pro kontrolu migrace nový test občanství. První příchozí jej podstoupili v červnu a prošlo jich pouze 31,2 %.

Od té doby je test terčem kritiky za to, že mimo jiné pokládá otázky z dánské historie, na něž mají problém odpovědět i rodilí Dánové. K úspěšnému splnění testu je navíc nutné správně zodpovědět 32 ze 40 otázek.

V novém testu se tak objevují „vcelku obskurní historické otázky“, jako kdy vyšel první film Olsena Bandena, o čem je balet Sylfiden, ve kterém století se narodil Jyske Lov či například jak dlouho žil skladatel Carl Nielsen. V testu však lze nalézt i dotazy na to, která dánská restaurace má tři michelinské hvězdy či kolik má Dánsko obcí.

Celý text zde

„Mělo by být těžké získat dánské občanství, protože je to něco speciálního. Proto je třeba si ho zasloužit. Potřebujete se na to připravit a podstoupit test. Navíc musíte dodržovat zákony a umět se finančně zabezpečit,“ řekla Stojbergová.

Ti, kteří podle ní v testu na první pokus neuspěli, zkrátka jen nedostatečně studovali.

Test pro získání občanství se koná dvakrát ročně. Jednou v červnu a jednou v prosinci a ke každému z nich dostanou zájemci studijní materiály, ve kterých jsou zodpovězeny všechny otázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…