V EU jsme prodělali 1,7 bilionu, spočítali Svobodní. Lidem na výročí rozdávali účtenky

01.05.2019 22:05

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří o vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun.

V EU jsme prodělali 1,7 bilionu, spočítali Svobodní. Lidem na výročí rozdávali účtenky
Foto: svobodni.cz
Popisek: Svobodní - logo

Podle údajů Ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu Unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Prvomájová akce Svobodných začala krátce po 13:00 úvodními projevy. Lídr kandidátky strany ve volbách do Evropského parlamentu Vít Jedlička v něm uvedl, že cílem je v budoucnu vystoupení země z EU. „Před vstupem do Evropské unie nám bylo lháno o tom, jaké přínosy to bude mít. Největším problémem je obrovská byrokracie,“ uvedl. Jako vhodnou organizaci označil Evropské sdružení volného obchodu. Následně se zástupci strany a jejich příznivci vydali na pochod k Pražskému hradu. Na akci dohlížela zhruba desítka policistů.

Svobodní si pro akci vytiskli improvizované účtenky, které měly znázorňovat náklady členství České republiky v EU. Podle Svobodných je Česko kvůli řadě nepřímých nákladů v minusu 1,7 bilionu korun, což znamená zhruba 160 000 korun na každého obyvatele. Účtenky rozdávali při průvodu kolemjdoucím. Na Hradě ji pak předali i mluvčímu prezidenta Jiřímu Ovčáčkovi, který ji podle nich předá prezidentovi. Svobodní chtějí, aby Zeman změnil svůj přístup k EU.

Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…