V GIBS prý létaly miliony. Až 27 jich mělo zmizet bokem

11.08.2018 10:49

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) má problém. Podle kontrolorů totiž nezákonně posílala peníze na jiný účet. Celkem si tak měla ulít bokem až 27 milionů korun. Píše to server Lidovky.cz.

V GIBS prý létaly miliony. Až 27 jich mělo zmizet bokem
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Ministerstvo financí se poté, co se šéf GIBS Michal Murín dostal do střetu s Andrejem Babišem (ANO) a následně rezignoval, rozhodlo pro audit. Poměrně velká část protokolu, který Lidové noviny získaly, je sice začerněná. Jak server uvádí, dotčené části se staly součástí informací vedených v probíhajícícm trestním řízení. 

Premiér Babiš se tak nechal slyšet, že se ukazuje, že dlouhodobá kritika GIBS a Murína byla oprávněná. Audit zkoumal hospodaření v uplynulých dvou letech, kdy je patrné, že inspekce si v několika tranších převedla peníze z výdajového konta na takzvaný účet cizích prostředků. Jak uvádí zákon, je jasně dáno, že v nějakých případech je možné takovéto převody uskutečnit, GIBS však nedodržela pravidla. 

Původní text ZDE.

V prosinci 2016 tak GIBS nejprve převedla 5,1 milionu, o pár dnů později 5,5 milionu. O rok později se situace opakovala – se 7,1 milionu a následně s 9 miliony. „Došlo k neoprávněnému použití těchto prostředků, čímž vzniká podezření na porušení rozpočtové kázně, a to ve výši 14,5 milionu korun,“ uvádějí závěry kontroly. GIBS však s těmito názory nesouhlasí. „GIBS aplikovala běžnou praxi, ale v budoucnu bude přistoupeno k postupu, který ministerstvo doporučilo,“ zmínil Martin Strouhal z kanceláře ředitele bezpečnostní inspekce.

Není to však podle všeho jediné pochybení, k němuž mělo dojít – špatný měl být také způsob, jímž inspekce přistupovala k sestavování svého rozpočtu na následující roky. Problém je prý i v zadávání zakázek. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…