V Hradci už mají Dvoreček Václava Havla i Lavičku Václava Havla. A takto budou pokračovat

28.07.2015 20:18

V Hradci Králové si exprezidenta Václava Havla skutečně cení. Kromě toho, že má ve městě již svou lavičku i dvoreček, nyní jeho jméno ponese galerie na Malém náměstí, v rodném domě Josefa Beka. Galerii Václava Havla, která bude otevřena na začátku příštího léta, založil exředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. Informaci přinesl server iDNES.cz.

V Hradci už mají Dvoreček Václava Havla i Lavičku Václava Havla. A takto budou pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lavička Václava Havla

V domě na Malém náměstí se tak nyní bude nacházet čítárna či bar, bude to zároveň místo pro setkávání s osobnostmi, divadlem a muzikou.

„Přesný název a šíře záběru tohoto nápadu se rodily dlouho a hlavně se postupně naplňoval komplexní smysl celého podniku až po odpovídající název. Hlavní a jediný smysl je nejen mít prostor pro stálou expozici výtvarných děl či autorských výstav, ale také propojit to s tím, jak jsem se postupně naladil na myšlení Václava Havla s maximálně možnou šíří záběru,“ uvedl pro iDNES.cz Ladislav Zeman. V galerii nepůjde jen o výtvarné umění, ale i o Havlovu literaturu, či literaturu jemu blízkých autorů. Přirozenou součástí galerie budou i komorní divadelní hry na letní scéně. „Všechno se teprve rodí, na jaře nejprve budeme upravovat dvorní prostory, které budou až pro stovky diváků,“ řekl Zeman.

  • Původní text ZDE

Prostory budou také sloužit jako místo k setkávání lidí společných zájmů a cílů. „Ještě jsme ani nezačali a už se postupně přihlásilo asi dvě stě zájemců,“ říká Zeman, kterému by měla v září vyjít první knížka vzpomínek na vlastní cestu životem až k divadlu.

Na spolupráci celého projektu se podílí také Dagmar Havlová a Nadace Vize 97 manželů Havlových. „Okamžité schválení názvu naší galerie je prvním důležitým krokem, o mnoha dalších společných věcech jednáme,“ nechal se slyšet Zeman, který se s Havlem mockrát setkal.

Kuriózní na galerii je bezesporu instalace neprůstřelného skla ve výloze. Podle Zemana je to proto, aby galerie nejen, že zvala k návštěvě, ale odolala i případným atakům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…