V JAR začne proces s Krejčířem v kauze pojistného podvodu

16.04.2012 7:16

V Jihoafrické republice má dnes začít proces s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem v kauze údajného pojistného podvodu. Jednání má trvat do 20. dubna.

V JAR začne proces s Krejčířem v kauze pojistného podvodu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Krejčíř je obžalován, že pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny o své závěrečné fázi rakoviny, aby pak od společnosti Liberty Life v červenci 2010 inkasoval pojistku asi 4,5 milionu randů (kolem 11,5 milionu korun). Někdejší Krejčířův urolog Marian Tupy tvrdí, že ze strachu před českým podnikatelem zaměnil vzorky osoby, o které věděl, že má rakovinu, a padělal tak záznamy o údajné podnikatelově nemoci. Krejčíř ale loni médiím sdělil, že má rakovinu močového měchýře, a popřel, že by lékaře, jehož soud mezitím odsoudil k sedmi letům vězení s podmínečným odkladem, nutil zfalšovat diagnózu.

V zemi je od roku 2007

Pojistná kauza není jediným případem, kvůli kterému třiačtyřicetiletý podnikatel stanul v JAR před soudem. Jihoafrická policie jej a další dva muže podezírá z účasti na říjnové ozbrojené loupeži v obchodu s elektronikou v hlavním městě Pretorii. Krejčíř připustil, že na místě incidentu byl, účast na loupeži ale popřel s tím, že tam jen doprovodil své přátele k rozhovoru s Pákistánci. K přestřelce prý došlo až poté.

Čech byl i v této kauze propuštěn na kauci, kterou jihoafrická justice v únoru stanovila na 30.000 randů (více než 71.000 korun). Další stání v tomto případu se má uskutečnit za týden v pondělí.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, české policii uprchl v červnu 2005 při domovní prohlídce v jeho vile v Černošicích u Prahy. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval přes Seychely na falešný pas.

Krejčíř poutá pozornost jihoafrických médií

Kauzy zmiňující jméno kontroverzního Čecha dostávají velký prostor v jihoafrických médiích, podle nichž bylo v okolí českého podnikatele od roku 2009 postupně zavražděno sedm osob. Jednou z nich byl údajný šéf místního podsvětí Cyril Beeka, jehož jméno figurovalo na seznamu lidí k likvidaci nalezeném při loňské březnové razii v Krejčířově johannesburském domě. Média spekulovala i o spojení Krejčíře s loňskými vraždami právníka Iana Jordaana, s nímž Krejčíř připustil spolupráci, a podnikatele Marka Andrewse.

Německý server Stern počátkem října 2010 přímo propojil Krejčíře se smrtí německého obchodníka Uweho Gembally, jenž do JAR údajně pašoval peníze v luxusních vozech a jehož tělo policie našla v říjnu 2010 nedaleko Pretorie. Krejčíř ale později podezření z účasti na Gemballově smrti označil za fámu. Vyslýchán byl kvůli předloňské vraždě šéfa sítě nočních klubů Teazers Lollyho Jacksona, který podle nepotvrzených zpráv pral s Krejčířem špinavé peníze.

Česká republika v roce 2007 předala JAR žádost o vydání Krejčíře, jenž mezitím požádal v JAR o politický azyl. Rok poté jihoafrická justice rozhodla, že Krejčíř k trestnímu stíhání do Česka vydán nebude. Řízení o politickém azylu dosud neskončilo. Krejčíř se v minulosti médiím v JAR svěřil s obavami, že v případě návratu by mu ve vlasti hrozila smrt.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…