V Kambodži za Pol Pota vidláci z venkova masakrovali „lepšolidi“, znělo k výročí z ČT. Novináři došla trpělivost a vysvětlil, že to bylo úplně jinak

09.01.2019 19:07

Prezident Miloš Zeman mluvil ve svém vánočním poselství o „lepšolidech“. Měl tím na mysli ty, kteří se podle jeho názoru povyšují nad jiné a mají pocit, že jejich názor má větší váhu než názor jiných lidí. Po pár týdnech od vánočního poselství debata o „lepšolidech“ pokračuje. Svou troškou do mlýna přispěli spisovatel Jáchym Topol a hudebník a novinářPetr Štěpánek. Oba se k tomuto tématu vyjádřili poměrně svérázně. Nahlédněte.

V Kambodži za Pol Pota vidláci z venkova masakrovali „lepšolidi“, znělo k výročí z ČT. Novináři došla trpělivost a vysvětlil, že to bylo úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Spisovatel Jáchym Topol je někdejší senátní kandidát za Zelené (v roce 2012 ze zdravotních důvodů odstoupil ještě před volbami) a dnes dramaturg Knihovny Václava Havla. Před kamerami České televize promluvil o komunistickém hnutí Rudých Khmérů, kteří v 70. letech minulého století totálně zdevastovali vlastní zemi. Nastolili tvrdý teror, v němž zemřely stovky tisíc lidí. Jednou z věznic prošlo na 20 tisíc lidí. Zpátky se vrátilo jen sedm osob.

„Ty otazníky jsou tak strašlivé, že odpovědi nikdo nemá, ale šéfové tohoto masakru, Pol Pot, Ieng Sary a další, v roce 1953, 1954 studovali v Paříži, byli intelektuálové, založili marxistický kroužek, někteří byli členy Komunistické strany Francie. Jde o příšerný mix této intelektuálštiny – ‚vyfotíme, zadokumentujeme a pak umučíme‘ – mix salónního levičáctví, kde se sní o změnách, protože byli vlastenci a chtěli vyhnat kolonialisty. To se naroubuje na strašnou brutalitu primitivních vesničanů z džungle, kteří se do měst dostali jako ozbrojenci. A vládnoucí komunistická parta jim vysvětlila, že lidé ve městech, kteří mluví francouzsky, nosí brýle a jezdí v autech, jsou nějací lepšolidé, kteří je utlačují. ‚Jděte a zabijte je.‘ Panoval zvláštní stav, kdy lidé z vesnic města ničili. Nebrali si magnetofony a fény, ale rozšlapali je. Bylo to hnutí, které věřilo, že připravuje lepší svět tím, že ten starý zničí. Byly tam podobné rysy ke kulturní revoluci v Číně, kde také došlo k tomuto strašlivému ničení,“ poznamenal Topol.

Někteří z Vietnamců, kteří později přišli do Československa, vyprávěli, že se museli brodit v lebkách a dalších kostech ležících na polích. Celé kilometry museli kráčet po lidských ostatcích. Pro socialistické Československo však Rudí Khmérové představovali spřátelenou politickou sílu a o hrůzách, které ve své zemi páchali, se na našem území prakticky nemluvilo.

Hrůzovládu Rudých Khmérů ukončil až vpád vietnamských komunistů do země. Vietnamská armáda v první řadě hodlala skoncovat s výpady Khmérů na své území. Nakonec skoncovala s celým režimem. I vietnamští komunisté sice vybudovali totalitní stát, ale Topol před kamerami ČT zdůraznil, že pořád šlo o méně zrůdný režim než vláda Rudých Khmérů.

Když si Topolovo vyjádření poslechl hudebník Petr Štěpánek, rozpálil se takřka doběla. Spisovatel prý použil pojem „lepšolidi“ absolutně nevhodně.

„Což o to, popsal to víceméně správně, ale jeho příměr s „lepšolidmi“ je – s prominutím – na přesdržku. Proč? Nejen proto, že do kambodžského absolutního, naprosto nepředstavitelného neštěstí zatahuje jakoby naše současné reálie, ale navíc a především na špatné straně. Pokud už ten přiblblý příměr použijeme, tak kambodžskými lepšolidmi byli Rudí Khmérové. Ano, je to úplně obráceně. Proti svobodě a proti volné soutěži myšlenek a idejí, jinými slovy na straně Zla, také dnes stojí naši ‚lepšolidé‘. (Ponechme pro tuto chvíli stranou, že jako každá nálepka je to termín nepřesný a možná i poněkud zavádějící. Ostatně já ho nevymyslel. A ani Zeman.) Ale nešť, lepšolidé! To jsou ti, kteří nám ve jménu multikulturního pokroku nutí jedinou Pravdu, to jsou ti, kteří potlačují jiné názory, to jsou ti, kteří v médiích selektují zprávy, komentáře i hosty, to jsou ti, kteří cenzurují a mažou ‚nesprávné‘ názory na sociálních sítích. Jistě, zatím ještě nelikvidují názorové oponenty fyzicky, ale nedejme se mýlit. Možná jsme tomu blíž, než si vůbec dokážeme představit. Čerstvě přizabitý poslanec AfD v Brémách je reálným mementem,“ rozčílil se Štěpánek na sociální síti Facebook.

Štěpánek dodal, že v Kambodži byl, mnohá tamní hrůzná místa navštívil a musel si prý tak trochu poopravit názor na to, co je dobro a co je zlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…