V Kauflandu otevřel ústa dokořán. Popojel a počítal

04.07.2023 15:00

MONITORING SÍTÍ Youtuber Starej Fotr už dělal několik srovnání českých a polských cen. Nyní se rozhodl udělat exaktní test. Navštívil Kaufland v Polsku, v Německu a v Česku. Nakoupil ty samé výrobky. A pak sedl a počítal. Češi ve srovnání vyšli suverénně nejhůř. Za stejný nákup dali o 100 Kč více než Němci a skoro o 200 Kč více než Poláci. Například máslo mají Češi o 20 korun dražší, ale dětské přesnídávky o 40 Kč. I youtuber se divil, že zrovna dětská výživa je pro Čechy takto drahá. „Neuvěřitelný,“ komentoval rozdíly v cenách.

V Kauflandu otevřel ústa dokořán. Popojel a počítal
Foto: Repro Youtube
Popisek: Youtuber Starej Fotr s nákupem z Česka, Polska a Německa

Youtuber představil svou metodiku pro srovnání cen, pro kterou mu posloužilo město Zhořelec (Görlitz), které leží na pomezí polských a německých hranic, ale není příliš vzdálené ani od těch českých.

Zhořelec/Görlitz/Zgorzelec

Nezaměřoval se tentokrát na kvalitu, ale cenu. Na německé straně navštívil Kaufland, u kterého s pobaveným překvapením zjistil, že je dvoupatrový. A na polské jakbysmet, i když jednopatrový. „Proč? U nás máme Kaufland také, můžeme tam koupit ty samé výrobky,“ vysvětlil, proč srovnává takto. V Polsku už žasl nad balením cereálií Nesquik: „Padesát korun?“ A Kinder Bueno za 11 Kč vyvolalo reakci: „Uhuhú.“ Do třetice pak nakupoval v Česku.

Doma pak ukázal naprosto totožné nákupy. „Kaufland není úplně nejlevnější krám ani v Německu, ani v Polsku, a možná bych řekl ani v Čechách. Ale je dobrý v tom, že v něm nakoupíte stejné zboží, jak v Německu, tak v Polsku a Česku,“ doplnil.

Tři Kauflandy, tři nákupy

Kvůli dotazům diváků první položkou nebyly potraviny, ale cigarety. Krabička v Německu vyjde na 180 Kč, naopak Poláci nakoupí cigarety za 90 Kč. Při kurzech 23,70 za euro a 5,30 za zlotý. Česko je uprostřed se 131 korunami. Jako další pak byly croissanty. A tam už to pro Česko bylo horší. Zatímco v Německu jeden (v balení po čtyřech) vyjde na 11,50 Kč, v Polsku na 14 Kč, tak v Česku bez desetníku na 20 Kč. A i když nechtěl řešit kvalitu, na omak zkusil všechny tři. A český croissant je tvrdý.

Diváky zajímala také coca-cola, u které Starej Fotr poznamenal, že by byl rád, kdyby v Česku byl v limonádě cukr stejně jako v Polsku či Německu. V Německu litr coly vyjde na 13,60 byť je balení 1,25 L. Polsko má litr za 34 Kč, Česko za 27 Kč. Nicméně, jedná se o přepočty a u limonád je nejdražší právě láhve.

Mléčné řezy jsou v Německu za 6,10 Kč, v Polsku je mnohem dražší, za 15,70 Kč, ale stále levnější než v Česku, kde za něj dáte bez desetníku 17 korun. Naopak pečivo nahrává Polsku, jedna houska je tam za 1,70 Kč, v Česku stojí dvakrát tolik a v Německu dokonce 4,50 Kč.

Následovala nutella. Stejné balení sladkého kakaového krému vyjde Němce na 86 korun, Poláka 105 korun a Čecha opět bez desetníku rovných 100 korun. „Pro mě je nepochopitelný, že máme dražší jídlo než Němci,“ komentoval youtuber. Velký rozdíl je u másla. Za to samé máslo dá Němec v přepočtu třicet korun, zatímco Čech celých 50 Kč. A Polák 38 Kč. „Němci maj nejlevnější máslo, neuvěřitelný,“ neudržel se opět. Mléko je naopak výhodné v Polsku, kde stojí litr jen 18,50, zatímco v Německu 23,50. A Čech kupuje za 20 Kč.

Zajímavost pak zmínil u párků Berlinki. Česko má tyto párky společné s Německem, Slovenskem a Maďarskem. Zatímco Polsko ty své sdílí jen s Anglií. A i když mají Češi a Němci stejné párky, ceny mají rozdílné. Němci 59 Kč, Češi 64,90 Kč. Poláci pak 34,40 Kč.

Téma byla i dětská výživa. Němci krmí své děti přesnídávkou za 25 Kč, Poláci za 37 Kč. „Češi, teď se podržte, 64,90 Kč,“ odhalil youtuber cenu, která je o 40 korun dražší než v Německu. „O čtyřicet korun, ty vole,“ žasl Starej Fotr, že jsou matky samoživitelky takto odírány. Poslední položkou byla 200gramová šunka, která se prodává všude stejná. V Německu za 77 Kč. V Polsku za 47 Kč. V Česku bez desetníku 70 Kč.

Celý nákup i s přepočty na stejná množství pak v Německu vyšel na 630 Kč. Polsko bylo o více než 70 Kč levnější, 556 Kč. A Česko? O stokorunu dražší než Německo. 730 Kč. „Pak se můžeme divit, že Češi jezdí do Polska a potkali jsme tam spousty Čechů. Tady máte důkaz, že máme ten nákup nejdražší,“ shrnul youtuber a dodal, že jeho video není politické. Že jen chtěl vědět, zda je skutečně nakupování za hranicemi tak výhodné. A nyní má definitivně potvrzeno, že ušetří jak nákupem v Polsku, tak v Německu. Na závěr vyjádřil přání, aby bláznivá situace jednou pominula a Česko mělo jednou nákup levnější.

Rozdíl může být samozřejmě v daních, které se navíc kvůli Fialově vládě budou měnit. Blogger Vidlák k tomu pro PL doporučuje: „Z toho, co mi vyroste na záhumenku, neplatím žádné DPH, víme? Z mých vlastních hroznů, které si pro svou potřebu vykvasím, neplatím ani spotřební ani jinou daň z tichých vín. Moje brambory sice stojí kus práce a ohnutý hřbet někdy bolí, ale je mi vlastně tak nějak jedno, v jaké jsou sazbě. Na mých pozemcích zarývám svůj hnůj a světe, div se, žádný výměr na DPH mi nepřišel.“ Vzkazuje: „Buďte co nejvíc soběstační a vyměňujte si navzájem produkty, to je bez daně.“

Má také zkušenosti, jak vysoké ceny dopadají na české obchody. „Místní samoobsluha bývala plná lidí a dvě pokladny měly co dělat, aby je odbavily. Naposledy jsem tam zažil frontu o Vánocích. Od té doby je tam poměrně prázdno. Jezdí se do levnějších hytlermarketů a nakupuje se méně.“ A co se týče řetězců, má za to, že mléko, které řetězce prodají pod svou privátní značkou a které prodají pod značkou výrobce, se nakupuje za úplně totožnou cenu. Ale kdo ji prozradí, ten podle něj u řetězců skončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Parita kupní síly!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonza198 , 04.07.2023 17:42:26
Skopčák má dvojnásobnou. A stran zvoleného paskvilu můžem poděkovat smradům a prvovoličům z máma hotelů. A to chtěli udělat volební právo od 15 roků. Však stopadesátka na dálnici a papíry na auto od sedmnácti jsou volební kampaň dělaná právě pro ně. I když plně právně zodpovědný je snad člověk až v osmnáci.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…