V Králíkách nechtěli uprchlíky. Teď v referendu rozhodnou o věznici

25.11.2016 6:20

Obyvatelé Králík dnes budou v místním referendu hlasovat o záměru zřízení ženské věznice ve městě. Ministerstvo spravedlnosti ji chce vytvořit z budovy bývalého dětského výchovného ústavu. Část veřejnosti tento plán odmítá. Výsledek referenda nebude pro ministerstvo závazný, připomíná ČTK.

V Králíkách nechtěli uprchlíky. Teď v referendu rozhodnou o věznici
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

V Králíkách by mělo být podle představ ministerstva časem umístěno až 200 vězenkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy. Podle Vězeňské služby by ve věznici mohlo najít práci 120 lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by spolupracovalo s místními dodavateli.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Králíky již letos o vypsání jednoho místního referenda o jeho využití uvažovaly. Impulsem k tomu byl záměr ministerstva vnitra zřídit v objektu pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti byla část obyvatel i někteří politici. Jejich hlavními argumenty byly obavy, že přítomnost cizinců poškodí turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Ministerstvo nakonec od svého plánu ustoupilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…