V Letech nebyl žádný koncentrák, řekl nám Okamura. Schwarzenberg to chce řešit, Filip zmiňuje jeho otce

04.08.2014 11:07

Když poslanec a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura pro ParlamentníListy.cz uvedl, že mýtus o romském koncetráku v Letech u Písku je lež, zvedla se mezi politiky tuzemských politických stran vlna odporu. Jejich názory v anketě mapoval server Lidovky.cz.

V Letech nebyl žádný koncentrák, řekl nám Okamura. Schwarzenberg to chce řešit, Filip zmiňuje jeho otce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura

„V táboře nebyl nikdo nikdy zabit – lidé umírali v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života,“ řekl Okamura a dodal, že „mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež“. Šéf Úsvitu tvrdí, že v Letech byl pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci, včetně Čechů a Němců z protektorátu. „Internováni nebyli na základě etnika, ale cikánského způsobu života, to znamená, že pracující Romové tu nebyli,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Celé Okamurovo vyjádření + odpovědi desítek dalších politiků na otázku ParlamentníchListů.cz najdete ZDE.

Přiznal ale, že zásadní problém byl velitel, který „skutečně bil vězně a tajil špatný stav tábora, ale byl odvolán a do tábora byla poslána lékařská pomoc,“ zmínil Okamura s tím, že oběti v táboře rozhodně nebyly oběti jakéhokoli holokaustu. „Naopak srovnávání je neúctou ke skutečným obětem holokaustu, ať už Romů nebo Židů, ve skutečných koncentračních táborech. Samozřejmě platí, že jakékoli násilí na lidech odmítám a odsuzuji,“ doplnil své kontroverzní tvrzení lídr Úsvitu.

Kalousek: Relativizace genocidy je nebezpečná pro demokracii

Poslanec a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, v anketě serveru řekl, že popírání jakékoli genocidy nebo její relativizace či zlehčování je hanebnost na úrovni zločinu. „A je to nesmírně nebezpečné pro demokracii,“ upozornil exministr financí.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) poukázala na to, že na nedalekém hřbitově je masový hrob dětí z Letů s tím, že naprostá většina jich zemřela v zimních měsících následkem tyfové epidemie. „Takže na zimu, hlad a nelidské podmínky. Pan Okamura by se tam měl zajet podívat a vzdát jim úctu,“ uvedla.

Filip: Pracovní tábor v Letech nechal zřídit Schwarzenberg pro likvidaci polomů v lesích

Místopředseda ODS Martin Kupka si myslí, že zlehčování zvrhlosti a násilí nacistické moci vykonané na romském etniku by mělo autorovi takových výroků vynést červenou kartu. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD bere Okamurův výrok jako snahu malého politického subjektu získat mediální pozornost za každou cenu. „Je to smutné a hloupé zároveň,“ poznamenal k tomu ministr. Poslanec a předseda KSČM upozornil, že Okamurův výrok neodpovídá historické pravdě. „Pracovní tábor v Letech nechal zřídit pan Schwarzenberg pro likvidaci polomů ve svých lesích a práce tam byla těžká.“

Poslanec a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje Okamurův výrok za nehorázný i proto, že v okolí strávil dětství. „V zahraničí by ho za to vyloučili ze sněmovny, což u nás ani není možné,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že na příštím zasedání sněmovny „s tím musíme něco udělat“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…