V Lidicích si dnes připomenou 72 let od vyhlazení obce

14.06.2014 6:02

Pietní akt v Lidicích na Kladensku dnes připomene 72 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. U hromadného hrobu popravených mužů se sejdou pamětníci i politici. Pietní vzpomínky se zúčastní mimo jiné ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a předsedové parlamentních komor Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD).

V Lidicích si dnes připomenou 72 let od vyhlazení obce
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Program začne vzpomínkovou bohoslužbou za lidického mučedníka Josefa Štemberku a požehnáním obrazu Panny Marie Lidické v oltáři na základech lidického kostela svatého Martina za účasti kardinála Dominika Duky. Akci doprovodí celostátní přehlídka dětských sborů Světlo za Lidice a večer program završí koncert Pocta slavným Čechům na počest operní pěvkyně Jarmily Novotné a politika a diplomata Jana Masaryka.

Lidice jsou jedním ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…