V Maďarsku už nebude možné studovat genderová studia. Podle vlády nepřinášejí nic pozitivního

11.08.2018 14:47

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána zakročila proti akademikům, přesněji řečeno proti studentům oboru Gender Studies – oboru, který se věnuje kulturním rozdílům mezi muži a ženami. Tyto obory mají být brzy uzavřeny. Kabinet Viktora Orbána je totiž považuje za zbytečné nebo dokonce společensky nebezpečné.

V Maďarsku už nebude možné studovat genderová studia. Podle vlády nepřinášejí nic pozitivního
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Pražského zastupitele Filipa Humplíka nedávno zaujala literatura, která je k vidění na stránkách Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Studenti Gender Studies tu mohou najít inspiraci k četbě. Knihy o marxismu ve Spojených státech, o anarchismu či o permanentní revoluci a tak podobně.  

Když to Humplík zjistil, prý ho to naštvalo a pobavilo zároveň. „Tenhle obrázek mě pobavil a naštval zároveň. Genderová studia, FSS na Masarykově univerzitě v Brně. A rovnou nad tím na fotce knihovna doporučené literatury. Asi aby bylo jasné, kdo je vítán. Předpokládám, že za věty typu ‚jsou jenom dvě pohlaví, muž a žena‘ se tam rovnou vylučuje. A říct třeba nahlas jména jako Churchill nebo Reagan znamená hrubý kázeňský přestupek,“ napsal Humplík na sociální síti facebook.

Zdá se, že v Maďarsku už podobné problémy řešit nebudou. Vláda Viktora Orbána přijala legislativu, na základě které mají být obory Gender Studies uzavřeny novým studentům. Informuje o tom server HungarianFreePress.com. Opatření se prý nedotkne příliš mnoha studentů. Momentálně ho v Maďarsku studuje 14 lidí a v příštím akademickém roce by mohlo být přijato 18 studentů, pokud to tedy ještě půjde. Server však považuje počínání vlády za nebezpečné, za útok na akademickou svobodu. Je prý příznačné, že vláda rozhodla o této legislativě v půli prázdnin a dotčeným kruhům dala na reakci jen 24 hodin. Ve zdůvodnění legislativního návrhu se tvrdí, že obor Gender Studies není ekonomicky racionální.

Skutečné důvody k zákazu Gender Studies mohou však být ideologického rázu. Server upozrňuje, že mládežnická křesťanská organizace blízká vládní straně Fidez Viktora Orbána už v roce 2017 studenty Gender Studies kritizovala.  Šéf této mládežnické organizace Lőrinc Nacsa označil tento studijní obor za „zbytečný a destruktivní“.

„Musíme zvýšit povědomí o tom, že tyto programy nijak nepozvednou náš národ. Ve skutečnosti ničí žebříček hodnot existující v zermích střední Evropy,“ uvedl Nacsa k tématu Gender Studies.

Server HungarianFreePress.com k tomu dodává, že vůbec nejnebezpečnější na této kauze je, že se to v Maďarsku může stát a že jsou s tím lidé smíření. Vláda dál utahuje šrouby, tentokrát zaútočila na akademiky. Otázkou prý je, koho si vybere příště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…