V Nizozemsku zavřeli kvůli covidu, teď tam hoří. Na pomoc přišli ti, od kterých to nečekali

28.01.2021 15:00

Česko už si v souvislosti s covidem zažilo mnohé, od nechvalně proslulé demonstrace na Staroměstském náměstí, která se zvrhla v násilí, až po „útok na Kapitol“ poslance Lubomíra Volného. Ale zatím se v něm neodehrálo nic takového, jako v Nizozemí. Již několik dní trvají nepokoje v několika velkých městech této země. A přidali se i ti, od kterých by to člověk nečekal.

V Nizozemsku zavřeli kvůli covidu, teď tam hoří. Na pomoc přišli ti, od kterých to nečekali
Foto: Repro Al Jazeera
Popisek: Chuligáni v Nizozemsku

Chuligáni se podle televizní stanice Deutsche Welle domlouvají přes službu Telegram, kde si sdělují, kde se bude akce konat a sdílejí i obrázky a videa. Protesty začaly údajně kvůli nočnímu zákazu vycházení mezi devátou večerní a půl pátou ranní. Počet úmrtí a nákaz koronavirem dle DW klesá, protože 15. prosince byl zaveden lockdown, ale zdravotnické orgány se obávají, že budou potřeba ještě tvrdší opatření vzhledem k šíření britské mutace viru. Jak Deutsche Welle připomíná, pro Nizozemsko (narozdíl od Česka) se jedná o první zákaz vycházení od druhé světové války.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Protesty velice záhy přerostly v násilí a to hned v několika městech. V Haagu, Rotterdamu a Amsterdamu se protestující střetli s policií, která proti nim nasadila psy, vodní děla, slzný plyn i policisty na koních. Klasikou je pak pyrotechnika, vyrabované obchody a vysklené výlohy. V obci Urk dokonce vandalové zapálili odběrové místo na testy.

V úterý nizozemská policie zatkla 131 lidí, přičemž většina (81) zatčení byla v Rotterdamu. A i když došlo k útokům a na policisty opět létaly dělobuchy, tak středeční protesty prý byly klidnější než ty předtím. Nicméně dle Deutsche Welle byly protesty pro Holanďany šokující a tam, kde k nepokojům došlo, se lidé bojí vyjít ven a obecně panuje k protestujícím nepřátelská atmosféra.

Jedna z velitelek policie, Dianne van Gammerenová, má obavy ze síly protestů. Chuligáni totiž prý nosí nože, paralyzéry a po policistech hážou dlažebními kostkami. Její jednotka jich zatkla 50. „Jejich chováním trpí nevinní lidé,“ stěžuje si. Podle ní už ani nejde o protesty proti zákazu vycházení, ale dotyční se prostě chtějí porvat.

Dle pracovníka neziskové organizace RADAR jsou demonstranti/vandalové různorodí. Někteří se cítí vyloučeni ze společnosti, jiní se prostě jen nudí, pro jiné je mlátit se s policií zábava. A podle další pracovnice je za protesty frustrace. Říká, že i ji štve, že kvůli vládě nemůže jít na večeři, ale chce zabránit tomu, aby mladí lidé zahodili svůj život jen kvůli tomu, aby se zúčastnili jedné násilné noci.

Policejní šéfka má nevídanou pomoc. Proti protestujícím se postavili fotbaloví fanoušci FC Den Bosch, s nimiž se obyčejně policisté střetávají za jiných podmínek. Teď pochodovali městem na podporu policie v oranžových vestách. Kromě toho proti nepokojům vystoupili fotbaloví fanoušci i v Maastrichtu. Proti násilí se snaží pomáhat i neziskovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…