V Olomouci podepsalo 400 lidí petici proti KSČM v čele krajského školství

03.12.2012 12:26

Vedoucí katedry historie Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jaroslav Miller v pondělí předal hejtmanovi Olomouckého kraje Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD) petici se 400 podpisy. Protestuje se v ní proti obsazení funkce náměstka hejtmana pro školství Zdeňkem Švecem, kterého nominovala KSČM. Petici projedná na svém nejbližším zasedání krajská rada. Rozbořil zopakoval, že obavy z ideologického ovlivňování školství náměstkem nominovaným KSČM, jsou neopodstatněné. Informuje ČTK.

V Olomouci podepsalo 400 lidí petici proti KSČM v čele krajského školství
Foto: repro ČT
Popisek: Jiří Rozbořil

Podle Millera petici podepsali zejména studenti a zaměstnanci Filozofické fakulty UP, na iniciátora se ale obracely i desítky lidí mimo univerzitu. „Vyjádřil jsem hejtmanovi úzkost z toho, že školství v kraji má na starosti kandidát KSČM, což má v sobě negativní symboliku. Pan hejtman mi řekl, že moje obavy chápe, ale zaručil se, že k žádnému ovlivňování výuky docházet nebude. S tím jsem spokojen," řekl novinářům po předání petice Miller.

Nedojde k ovlivňování výuky nebo ke jmenování komunistických ředitelů škol

„Krajský náměstek netvoří zákony, kraj je spíše správcem majetku a přerozděluje peníze. Ani ředitele škol nejmenuje náměstek, ale celá rada. Krajská rada nicméně petici projedná a stanovisko předáme jejímu iniciátorovi," uvedl Rozbořil, který od historika dostal i dvě knihy o sociální demokracii po roce 1948 a spolupráci sociálních demokratů s komunisty.

Náměstek hejtmana pro školství Švec je nestraník. Už dříve médiím řekl, že žádnou ideologii prosazovat nebude.

Proti komunistovi v čele krajského školství se protestuje i na jihu Čech

V Olomouckém kraji vládne koalice ČSSD a KSČM. V 55členném zastupitelstvu mají sociální demokraté 19 mandátů, komunisté jich získali 16. Opoziční Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty a ODS mají po osmi mandátech, TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj čtyři.

Protesty proti komunistovi v čele krajského školství nejsou pouze v Olomouckém kraji. Například v Jihočeském kraji před časem kvůli tomu několik středních škol a Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity stávkovaly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…