V Ostravě se jednalo o využívání energetických zdrojů

15.09.2011 15:15

Cílem 2. ročníku International Energy Clubu (IEC), jehož hlavní téma bylo „Plyn-energetický zdroj“ se stalo pokračování v platformě, kterou vytvořilo loňské zasedání. Jednalo se především o vytvoření prostoru pro věcnou diskuzi představitelů Evropského parlamentu a státních institucí s představiteli energeticko-plynárenských firem.

V Ostravě se jednalo o využívání energetických zdrojů
Foto:
Popisek:

Důležitou součástí byly také společnosti, které pro oblast energetiky a plynárenství pracují a samozřejmě také další účastníci procesů plynárenství, energeticky a navazujících oborů a to jak ze zemí Evropské unie, tak i mimo ni.

Téma letošního setkání je více než aktuální - „Plyn - energetický zdroj". „Budoucnost získávání elektrické energie je aktuálně spatřována ve výrobě z fosilních zdrojů, mimo jiné v plynových elektrárnách," zdůrazňuje Petr Kwiek z Klubu plynárenských podnikatelů ČR, který, stejně jako loni, setkání pořádá. Právě plynové elektrárny představují nový trend v oblasti energetiky. „O působení v této oblasti se aktuálně zajímají i velké společnosti jako je například ČEZ," dodává Petr Kwiek. Do projektů s výrobou elektřiny ze zemního plynu se chce v Německu zapojit i ruský monopolní vývozce plynu Gazprom.  

„Všechny státy Evropské unie v této době hledají odpověď na problematickou otázku jaderné energie, a to nejen díky nedávné katastrofě v Japonsku," říká poslanec Evropského parlamentu a místopředseda Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evžen Tošenovský a upřesňuje: „Například v sousedním Německu už bylo od fukušimské nehody rozhodnuto o odstavení sedmi nejstarších reaktorů. Kancléřka Angela Merkelová plánuje totální odklon od jádra a přechod k obnovitelným zdrojům. Stejně tak ve Francii se stále častěji uvažuje o možnosti úplného ukončení výroby jaderné energie."

Východiska pro koncepci surovinové a energetické bezpečnosti řeší samozřejmě také Česká republika, proto je nedílnou součástí setkání IEC i účast českých politických špiček. Pro zástupce vlády, státní správy i samosprávy je přínosem pohled na praxi, který jim mohou zprostředkovat referáty zástupců významných firem z oblasti energetiky a plynárenství. Na druhou stranu je pro většinu aktuálně plánovaných projektů nezbytná spolupráce se státními i regionálními institucemi. Příkladem mohou být investice do podzemních zásobníků plynu, o jejichž budování se v příspěvku zmínili zástupci skupiny RWE.

Problematika využívání energetických zdrojů je však otázkou globální a je tedy nutné, aby se i řešení hledala na mezinárodní úrovni. Potřebný prostor, který propojuje státní a soukromou sféru a zároveň neopomíjí mezinárodní kontext, vytváří i setkání International Energy Clubu 2011.

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…