V Polsku zvolili domácího i zahraničního politika roku. Brusel opět zapláče

03.01.2018 7:34

Přelom roku je ideální dobou pro bilancování a ankety či průzkumy, kde jsou vyhlašováni nejoblíbenější zpěváci nebo sportovci. V Polsku byly včera zveřejněny výsledky průzkumu, ze kterého vzešel „politik roku“.

V Polsku zvolili domácího i zahraničního politika roku. Brusel opět zapláče
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jaroslaw Kaczyński

Z Polska přicházejí v posledních týdnech výsledky průzkumu, které jen zřídka potěší představitele Evropské unie. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová, evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos a spol. vytrvale kritizují Polsko za jeho nechuť plnit uprchlické kvóty, soudní reformy i postoj k potratům. Konzervativní polská vláda je však terčem kritiky i za mnoho jiných „přestupků“.

Jak ovšem ukazují průzkumy veřejného mínění, polští voliči za svojí vládou jednoznačně stojí. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) se pyšní podporou kolem padesáti procent, k čemuž se žádná současná evropská vláda ani nepřibližuje. Ačkoli se budou příští parlamentní volby v zemi konat až příští rok, je téměř jisté, že si současná vláda získá důvěru u voličů i pro další čtyři roky. Opoziční Občanskou platformu by naproti volilo jen asi 17 % voličů.

Zatímco podpora vládě stále sílí, Evropská unie u kdysi velmi „proevropských“ Poláků v posledních měsících z pochopitelných důvodů příliš neboduje. A jak ukazuje průzkum společnosti CBOS, stejně tak tomu je i v případě politiků, kteří jsou s Evropskou unií nějakým způsobem spjatí. Až na pátém místě se umístil někdejší premiér a vůdce Občanské platformy a současný prezident Evropské rady Donald Tusk, který získal jen tři procenta.

Hořkou pilulkou může být pro liberála Tuska i fakt, že jej přeskočil Jaroslaw Kaczynski (5 %), se kterým se neshodne prakticky na žádném tématu a v dobách svého působní v domácí politice byl jeho nejurputnějším protivníkem. Za třetího nejúspěšnějšího politika považují Poláci bývalého ministra zahraničí Mateusze Morawieckého (8 %), který před několika týdny nahradil v čele vlády Beatu Szydlovou. Právě ta se s jedenácti procenty umístila těsně před ním.

Za polského politika roku označili respondenti prezidenta Andrzeje Dudu, který získal 13 %. Duda byl sice nominován na svůj úřad Právem a spravedlností, ale minimálně při schvalovacím procesu reforem soudnictví ukázal, že chce zachovat nezávislost prezidentského úřadu. Reformní zákon nejprve nepodepsal a učinil tak až poté, co byly vyslyšeny jeho požadavky na změny. Polská opozice si výsledky tohoto průzkumu za rámeček rozhodně nedá.

Žádný z jejích představitelů, kteří v drtivé většině horují pro Evropskou unii, se nedostal přes 1 %. Za zahraničního politika roku potom Poláci „překvapivě“ nezvolili Emmanuela Macrona, Angelu Merkelovou či někoho z bruselských špiček, ale amerického prezidenta Donalda Trumpa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…