V Praze 200 lidí, v Brně 160. Taková je účast protestů proti dohodě ACTA

25.02.2012 17:21

Zhruba 200 odpůrců dohody ACTA, jejímž cílem je omezit šíření pirátství na internetu, se odpoledne sešlo na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Poté, co zazněl projev, v němž řečník kritizoval nejen dohodu ACTA, ale i české politiky, se účastníci vybavení transparenty vydali na plánovaný pochod městem. Na akci dohlížejí policisté, na místě jsou i členové antikonfliktního týmu.

V Praze 200 lidí, v Brně 160. Taková je účast protestů proti dohodě ACTA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Staroměstském náměstí se protestovalo proti smlouvě ACTA

Odpůrci mezinárodní dohody proti padělatelství chystali na dnešek protesty v několika evropských zemích, i v České republice plánovali akce do několika dalších měst. Například v Brně se sešlo asi 160 lidí. "Je to tvrdé jádro odpůrců. Na to, že jsme pořádali v Brně již pátý protest, je jejich počet vysoký," řekl za pořadatele Jaroslav Kučera.

Pokud jde o pražskou demonstraci, její účastníci mířili postupně k sídlu české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), ke kanceláři nezávislé společnosti výkonných umělců Intergram a budově Ochranného svazu autorského (OSA). Pochod má skončit na Vítězném náměstí v Dejvicích. Pražská manifestace byla tentokrát namířena proti "lobby nahrávacího průmyslu". Někteří z přítomných měli na tváři masku Guye Fawkese z komiksu a filmu V jako Vendeta, která symbolizuje hackerskou skupinu Anonymous. Na dvě stovky odhadli počet přítomných policisté.

Předchozí protest organizovala Česká pirátská strana. K nynější manifestaci se hlásí aktivisté hnutí Skutečná demokracie teď!, které navazuje na podobná hnutí ve Španělsku a USA.

Mezinárodní dohoda ACTA má pomoci v boji proti porušování autorských práv, šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů. Kritici jí vyčítají, že omezí svobodu na internetu, bojí se ale například také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti dohodě na internetu protestují hackeři, kteří napadají různé webové stránky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…