V Praze bude památník věnovaný rodičům Wintonových dětí

27.05.2017 6:43

Na hlavním nádraží v Praze bude dnes odpoledne odhalen památník věnovaný rodičům dětí, které odjely z nacisty okupovaného Československa ve vlacích vypravených Nicholasem Wintonem. Odhalí ho Milena Grenfell-Bainesová, která je jednou ze zachráněných dětí. Na nádraží v Praze už stojí socha věnovaná Wintonovým dětem, pomník má i jejich zachránce Winton.

V Praze bude památník věnovaný rodičům Wintonových dětí
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Památník nazvaný Rozloučení bude stát v odbavovací hale pod kupolí secesní Fantovy kavárny. S nápadem na jeho vytvoření přišel před pár lety Hugo Marom a předloni se ho ujaly přeživší Milena Grenfell-Bainesová a Zuzana Marešová.

Bude ho tvořit replika autentických dveří vlaku, jímž děti odjely, a na skle dveří budou z jedné strany zobrazeny dětské ruce, z druhé strany ruce dospělých. Odlitky byly vytvořeny podle rukou Grenfell-Bainsové a Marešové a pravnoučat jedné z nich.

Odhalení památníku se zúčastní také ministr obrany Martin Stropnický a primátorka Adriana Krnáčová (oba ANO).

Winton zachránil 669 židovských dětí, které odvezl vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Jejich rodiny většinou za války zahynuly.

Do povědomí širší veřejnosti se Winton dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými "dětmi", které zorganizovala britská rozhlasová a televizní stanice BBC v roce 1988. Zemřel v červenci 2015 ve 106 letech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…