V Praze je Řecko všem víceméně jedno. Zde jsou důvody, proč se nám prý nechce jeho problémy řešit

25.07.2015 8:29

Česká republika se staví velmi chladně k tomu aby pomohla Řecku z jeho krize. Důvody zanalyzovaly Lidové noviny. Podle nich nejde jen o „problém eurozóny“ a to, že „řeckým snahám nelze věřit“, což jsou dva veřejně omílané argumenty. Podle LN jde také o to, že Řecko je pro Česko jen okrajovým partnerem a zároveň pravice díky strašení Řeckem získávala v minulosti politické body.

V Praze je Řecko všem víceméně jedno. Zde jsou důvody, proč se nám prý nechce jeho problémy řešit
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Podle bývalé velvyslankyně v Bruselu, Mileny Vicenové, nemáme s Řeckem mnoho styčných bodů. „Partnerem pro vytváření nějakých zájmových aliancí pro nás Řecko určitě není,“ říká s tím, že Řecko má zároveň jiný právní základ než my.

„Těžko pak je možné spolupracovat třeba v oblasti justice nebo vnitra, když se prosazují nějaké legislativní záměry v Bruselu. Pro nás jsou v tomto směru přirozeným partnerem samozřejmě země Visegrádu anebo státy, které patřily do bývalého Rakouska-Uherska, kde je stejný historický vývoj práva,“ dodala.

Podle současného ambasadora Martina Povejšila je pro nás Řecko důležité především v tom směru, aby neblokovalo prosazování našich zájmů.

A nedůvěru v helénskou zemi mají i občané. To zapříčinil rok 2010, kdy ve volbách do Poslanecké sněmovny byla řecká krize nastolena jako hlavní téma předvolebního boje, konstatuje studie publikovaná v odborném časopise Univerzity Karlovy. Tehdy pravice v čele s ODS skládala dokonce vládu ve snaze „nebýt druhým Řeckem“.

„V této politické konstelaci bylo velmi těžké prosazovat názor opřený o informace z bruselských jednání, že je třeba pomoci eurozóně stabilizovat se. Ještě v roce 2009 v Česku převládal názor, že je to jen taková rýmička. A upřímně, s plnou vahou dopadly informace o tuhé krizi v Řecku na všechny i v Bruselu až při summitu eurozóny v květnu 2010, kdy jsme pochopili, že euro je nad propastí,“ uzavřela Vicenová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…