V Praze pokračuje sjezd odborů, má na něm promluvit prezident Zeman

30.04.2022 6:58

V Praze bude dnes pokračovat sjezd Českomoravské konfederace odborových svazů. Na akci největší odborové centrály v Česku by měl v 10:00 promluvit prezident Miloš Zeman. Poté budou odboráři debatovat o své strategii na další čtyři roky.

V Praze pokračuje sjezd odborů, má na něm promluvit prezident Zeman
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Odborová konfederace zastřešuje 31 svazů s několika stovkami členů. Jejich zástupci už v pátek večer zvolili vedení pro příští čtyřleté období. Staronovým předsedou se stal Josef Středula. Místopředsednické funkce obhájili Vít Samek a Radka Sokolová. Trojice je v čele centrály od roku 2014.

Zeman na sjezdu odborů naposledy promluvil před osmi lety, před čtyřmi lety ho nenavštívil. Středula podotkl, že to bude po delší době první veřejné vystoupení hlavy státu. V tom, že má prezident mluvit zrovna na sjezdu odborů, vidí předák ČMKOS velký symbol.

Zeman letos v únoru šéfa odborů zařadil mezi možné kandidáty v boji o Hrad. O Středulových prezidentských ambicích se v poslední době mluví, kandidaturu oficiálně neoznámil. ČTK před třemi lety řekl, že o účasti v prezidentské volbě vážně uvažuje.

Účastníci sjezdu chtějí dnes debatovat o strategii pro příští čtyři roky. Středula už řekl, že centrála chce dál prosazovat rychlejší přibližování českých výdělků příjmům v západních zemích. Podporovat chce modernizaci ekonomiky, žádá vytvoření národního plánu hospodářského růstu. Vládní návrhy nyní odboráři většinou kritizují. Předák ČMKOS nedávno pohrozil odborářskými protesty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…