V Praze protestují stovky lidí proti policejnímu násilí a rasismu, většina z nich jsou cizinci

06.06.2020 18:20

Tři stovky převážně mladých lidí protestují dnes v Praze proti policejnímu násilí a rasismu v USA i v dalších zemích. Odpoledne se sešli na Staroměstském náměstí. Zhruba po dvou hodinách se pak část demonstrantů vydala na pochod k americké ambasádě. Zpravodaj ČTK na místě zjistil, že většina účastníků jsou cizinci. Mezi demonstranty je hodně slyšet angličtina a polština. Organizátoři zdůraznili, že nebudou akceptovat žádné násilí a výtržnosti

V Praze protestují stovky lidí proti policejnímu násilí a rasismu, většina z nich jsou cizinci
Foto: Repro Youtube
Popisek: George Floyd při zákroku policisty

Podobné demonstrace se dnes konají v několika dalších zemích. Vlnu protestů vyvolala smrt černocha George Floyda z 25. května. Bělošský policista Derek Chauvin mu v Minneapolisu při zatýkání více než osm minut klečel na krku. Nepovolil, ani když muž opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Floyd zemřel. Chauvin nyní čelí obvinění z vraždy a jeho tři kolegové, kteří byli u tohoto zásahu, byli obviněni z napomáhání vraždě. Všechny čtyři policie propustila.

Demonstranti v Praze mají roušky s nápisem „I can´t breathe“ (nemohu dýchat), transparenty „Bez spravedlnosti není mír“ a různá protirasistická hesla. Skandují „Black Lives Matter“ (na černošských životech záleží). Na Staroměstském náměstí poslouchali krátké projevy. Mezi řečníky byli Američané dlouhodobě žijící v Praze, kteří zdůraznili, že v českém hlavním městě se s projevy rasismu nesetkávají. Účastníci akce poklekli rovněž na dlažbu a předčítali jména obětí údajné policejní brutality.

Podobné akce byly dnes na Staroměstské náměstí naplánovány dvě. Původní demonstrace s pochodem k americké ambasádě sice byla nakonec zrušena, ale spontánně vznikla jiná, která se následně spojila s akcí na podporu Hnutí Black Lives Matter. Později se část účastníků rozhodla jít po naplánované trase přes Karlův most k ambasádě USA. Podle policie si organizátoři ve zkráceném řízení zajistili povolení, konání protestu je tedy v pořádku.

Demonstrace se zatím obešla bez zásahu. Menší rozruch vyvolala pouze zelená dýmovnice uprostřed Staroměstského náměstí.

Podobná shromáždění se dnes už konala například v australských městech, zúčastnily se jich desítky tisíc lidí. Protestující se mají sejít i v Londýně, Varšavě nebo Lisabonu. V Paříži se lidé svolávají navzdory tomu, že shromáždění více než deseti lidí tam zakazuje vyhláška o nouzovém zdravotním stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…