V Praze se rýsuje vláda ANO, ČSSD a Trojkoalice

13.10.2014 15:08

ANO s ČSSD V Praze řešily program, na jehož základě by strany mohly spolupracovat. Rýsuje se také spojení s Trojkoalicí Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých. Společně by strany na magistrátu měly jen těsnou většinu jednoho hlasu. Do pátku se všechny strany znovu sejdou. Informovala ČT24.

V Praze se rýsuje vláda ANO, ČSSD a Trojkoalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Šest ze sedmi stran, které se ve volbách probojovaly do zastupitelstva Prahy, mají ustaveny zastupitelské kluby a zvolily jejich předsedy. Strany rovněž sestavují týmy pro jednání o případné koalici. ČTK to sdělili zástupci jednotlivých stran. Klub ani jeho předsedu zatím nemá ODS, ta má jednat v pondělí odpoledne. Volby v Praze vyhrálo hnutí ANO 2011 před druhou TOP 09 a třetí Trojkoalicí.

Za ANO vyjednává lídryně kandidátky Adriana Krnáčová, předseda klubu Hašek a šéfka pražského ANO Kleslová

Svůj zastupitelský klub si ustavilo už v neděli vítězné hnutí ANO 2011. Předsedou klubu se stal nově zvolený zastupitel Michal Hašek, který je zároveň členem vyjednávacího týmu ANO. Spolu s ním bude s potenciálními koaličními partnery jednat ještě jednička ANO v Praze Adriana Krnáčová a předsedkyně pražského ANO Radmila Kleslová. Klub má i TOP 09, která skončila ve volbách na druhém místě. Za ni budou případnou koalici vyjednávat primátor Tomáš Hudeček a jeho náměstek Jiří Vávra.

Vyjednávací tým i klub má rovněž ČSSD. V jeho čele stojí zastupitel a exministr Karel Březina, který společně s lídrem ČSSD Miloslavem Ludvíkem a zastupitelem Petrem Dolínkem povede jednání s ostatními stranami. Také Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) má zvoleného předsedu klubu. Stala se jím starostka Slivence Jana Plamínková (STAN).

Na magistrátu se už sešel klub pirátů a komunistů

Na magistrátní půdě se sešli a ustavili klub i nováčci v zastupitelstvu - Česká pirátská strana, která má čtyři zastupitele. Vyjednávací tým KSČM pak povede poslankyně a zastupitelka Marta Semelová. Také zastupitelský klub komunistů se už sešel na svém prvním zasedání. V pondělí odpoledne by pak měl jednat klub občanských demokratů, předsedu zatím nemá.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech. Zatím nejčastěji skloňovanou budoucí koalicí na magistrátu je varianta ANO, ČSSD a Trojkoalice. Ta by měla v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …