V Praze se sešli středoevropští prezidenti. V debatě o energiích došlo i na Zemanovu vysněnou stavbu

12.12.2014 14:48

Prezidenti zemí visegrádské čtyřky, Rakouska a Slovinska se na summitu v Praze shodli na nutnosti diverzifikace energetických zdrojů a cest. Po dvoudenním jednání to uvedli ve společném prohlášení. Mělo by se podle nich urychlit plánování a výstavba hlavních projektů energetické infrastruktury včetně severojižního plynárenského propojení. Zabývali se také dopravním spojením, včetně možnosti výstavby kanálu Dunaj-Odra-Labe.

V Praze se sešli středoevropští prezidenti. V debatě o energiích došlo i na Zemanovu vysněnou stavbu
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Každý z přítomných prezidentů podle české hlavy státu Miloše Zemana přispěl do diskuse svým dílem. "Věčným tématem je mimo jiné spojení Prahy přes České Budějovice s Lincem, Brna s Vídní, dopravní spojení směrem na polské hranice a dále na Wroclaw (Vratislav)," uvedl na dnešní tiskové konferenci k tématům týkajících se Česka.

Dále se podle Zemana diskutovalo například o možném prodloužení francouzských rychlíků TGV z Frankfurtu nad Mohanem do regionu střední Evropy. Zatím jsou ale podle něj takové úvahy v podobné fázi jako úvahy na vybudování vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe, o němž hovoří jako o svém snu.

Český prezident zopakoval, že se připravuje studie proveditelnosti kanálu a že pokládá za předčasné chtít nyní od ostatních prezidentů jasné vyjádření podpory. Poděkoval za ni ale svému polskému protějšku Bronislawu Komorowskému. Polský prezident poznamenal, že tento ambiciózní projekt vnímá zatím jako myšlenku, jako ideu. Polsko se podle něj na myšlence podílí revitalizací své říční plavby. Obecně hospodářské využití řek založené na zásadách udržitelného rozvoje podporuje.

Prezidenti chtějí podpořit ekonomický růst

Prezidenti se dále bavili o rozvoji dopravní infrastruktury ve střední Evropě, vyzdvihli především propojení v severojižním směru. "Cílem je přitom podpořit ekonomický růst, a tím zvýšit podíl regionu na prosperitě a konkurenceschopnosti celé Evropy," stojí v prohlášení.

Slovenský prezident Andrej Kiska také podle prohlášení zmínil nutnost vybudování obousměrných plynovodů na hranicích mezi Slovenskem, Maďarskem a Polskem. Prezident Slovinska Borut Pahor zase zdůraznil význam slovinského přístavu Koper pro středoevropský region.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…