V Příbrami proběhne diskuse o zpřístupnění brdského vojenského újezdu veřejnosti

27.03.2015 6:54

Přeměna vojenského újezdu v Brdech na chráněnou krajinnou oblast bude tématem dvoudenní konference, která dnes začne v Příbrami. Zúčastní se jí více než dvě stovky diskutujících z řad starostů, zástupců ministerstev, Středočeského kraje, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vysokých škol a odborných institucí.

V Příbrami proběhne diskuse o zpřístupnění brdského vojenského újezdu veřejnosti
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Debata se povede například o ochraně přírody před vyhlášením CHKO a po něm, regulaci výstavby, vyznačení turistických tras nebo o regionální a nadregionální spolupráci obcí.

Vojenský újezd se ruší, armáda tím chce ušetřit. Příslušný zákon už schválil Parlament a podepsal prezident, platit začne od roku 2016. Ochrana přírody v Brdech má být zaručena právě vyhlášením CHKO.

Současné vedení Příbrami na rozdíl od minulého podporuje rušení újezdu. Slibuje si od toho zvýšení cestovního ruchu v regionu a s tím spojený vznik nových pracovních příležitostí. Zároveň usiluje o to, aby správa CHKO Brdy sídlila v Příbrami. Naopak menším obcím na středočeské straně újezdu i vedení Středočeského kraje se odchod vojáků nezamlouval. Plzeňský kraj a tamní obce návrh Ministerstva obrany podporovaly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …