V Rakousku odlijí zvon na počest Havla, zaduní v pražském kostele

16.12.2016 6:11

Na počest Václava Havla dnes odlije zvon Václav zvonařská dílna Grassmayr v rakouském Innsbrucku. Bývalý československý a český prezident se v místní nemocnici před 18 lety podrobil operaci, která mu zachránila život. Zvon bude následně zavěšen a používán v pražském kostele sv. Havla. Ve své tiskové zprávě to uvedla Nadace Charty 77. Zprávu převzala ČTK.

V Rakousku odlijí zvon na počest Havla, zaduní v pražském kostele
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Na výrobu zvonu přispěli téměř milionovou částkou i občané prostřednictvím veřejné sbírky. Podobu zvonu navrhlo pražské architektonické studio Olgoj Chorchoj ve spolupráci s grafikem Alešem Najbrtem a výtvarnicí Janou Bačovou Kroftovou.

Přední evropské rodinné zvonařství Grassmayr má tradici sahající až do 16. století. Vyrábí i zvláštní typy zvonů vhodné právě pro kostel sv. Havla. Navíc sídlí v Innsbrucku, „kde se Václav Havel v roce 1998 po těžké akutní operaci v podstatě podruhé narodil,“ vysvětlila Nadace Charty 77 na webu www.zvonvaclav.cz.

Přípravu zvonu doprovází akce Cesta zvonků, v rámci které se 30 zvonečků dostalo do rukou významných osobností z ČR i ze světa, včetně bývalé šéfky americké diplomacie Madeleine Albrightové a barmské nositelky Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij.

Na neděli 18. prosince připadá páté výročí Havlova úmrtí. Politik, dramatik a vězeň svědomí komunistického režimu zemřel v 75 letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…