V Rusku prudce roste úmrtnost

11.06.2015 11:08

Špatné zprávy mají pro Rusko tamní demografové. Z jejich statistik vychází, že úmrtnost v Rusku prudce roste. Jen za první letošní čtvrtletí se zvýšila oproti stejnému loňskému období o 3,7 procenta. Premiér Dmitrij Medveděv chce podle zprávy agentury TASS vypracovat komplexní celostátní program, díky němuž by situaci bylo možné do roku 2018 napravit. Ruské oblasti a republiky mají situaci monitorovat a do centra mají zasílat pravidelné zprávy.

V Rusku prudce roste úmrtnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Podle ruských demografů může být příčinou nenadálého růstu úmrtnosti stárnutí ruské populace. Hlavním důvodem ale zřejmě jsou problémy ve zdravotnictví a neřešená tíživá sociální situace některých regionů. V řadě oblastí, zejména na jihu a východě Sibiře a na severním Kavkazu, se navíc snižuje porodnost. Klesá i počet žen v plodném věku.

Ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová přičítá vyšší úmrtnost neuspokojivé epidemiologické a hygienické situaci. Zdravotnická statistika vykazuje zejména nárůst úmrtnosti na chřipku, zápal plic a jiné respirační choroby. Počet úmrtí na tyto nemoci se v Rusku navzdory očkování v poslední době zvýšil o čtvrtinu. Svůj vliv má i alkoholismus a drogová závislost, která v Rusku nebyla epidemických rozměrů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…