V Rusku vládne propaganda, která zastrašuje všechny. Mohou se říkat i úplně šílené věci. Takto se v Praze rozpovídal bývalý zaměstnanec státní televize

04.07.2015 12:33

Peter Pomerantsev prožil deset let v ruské televizi jako producent. Při své návštěvě Prahy poskytl rozhovor serveru Echo24.cz, v němž popsal, jak je to s propagandou v Rusku. Vzpomíná v této souvislosti na texty Václava Havla, kde se dočteme o tom, že lidé režimu nevěří, ale navenek to nedávají najevo, aby měli klid. A vláda lidem říká, nezahrávejte si s námi, můžete zle dopadnout. Jak? V Rusku se např. tvrdí, že Židé si za holocaust mohli sami.

V Rusku vládne propaganda, která zastrašuje všechny. Mohou se říkat i úplně šílené věci. Takto se v Praze rozpovídal bývalý zaměstnanec státní televize
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Průvod ke dni národní jednoty v Moskvě. Zúčastnilo se ho pětasedmdesát tisíc lidí

„V průzkumech má Putin podporu 80–90 procent. Já si stále myslím, že jsme na Havlově území. Že Rusové říkají to, co vědí, že mají říkat. Rusové vědí, že láska a strach k sobě mají blízko. Jde o vysílání signálů. Když Kreml opráší obrazy Stalina, nemusí jít nutně o jeho uctívání. Je to spíš vzkaz: pamatujete na Stalina? Pamatujete, co vám můžeme udělat?“ říká Pomerantsev.

V Rusku se prý dnes vysílají také pořady o nebezpečné páté koloně, která může stát oslabit.  „Ale když vysílají tohle anebo říkají věci, které jsou naprosto za hranou, jako třeba to, že Židé si můžou za holocaust sami, opravdu šílené věci, je to všechno hlavně signál: nezahrávejte si s námi,“ doplňuje.

Pomerantsev si přesto myslí, že v Rusku ještě existuje naděje na změnu, protože vláda musí na demonstrace o Donbasu svážet lidi z venkova. Jinak by byla účast slabá, což se pro propagandistický obraz nehodí. Takže lidé deklarují podporu Putinovi, ale uvnitř jsou často skeptičtí.

Jedna věc ale v Ruské federaci opravdu rezonuje. Lidé prý věří, že jejich země čelí mezinárodnímu spiknutí, že ukrajinský Majdan zorganizovala CIA a tak podobně. Konspiračním teoriím se v Rusku vždy dařilo. To s sebou ovšem nese jeden problém. Když vystoupí nějaký člověk a chce zkusit něco změnit, může mít sebečistší úmysly, ale okolí se hned ptá, kdo ho platí. Konspirační vnímání světa tedy udržuje u moci současnou elitu. „Vražda Borise Němcova zapadá do této atmosféry,“ podotýká Pomerantsev.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…