V Senátu píší další žalobu na prezidenta. Kvůli Vrběticím

21.05.2021 22:46

Dokončí prezident Miloš Zeman svůj mandát? Toť otázka. V Senátu se totiž uvažuje o nové žalobě na hlavu státu, a to kvůli jejím nejednoznačným postojům k vládnímu postupu v kauze Vrbětice. Senátoři také poukazují na „zmatečná vyjádření“ Zemana z poslední doby. Píše to server Seznam Zprávy.

V Senátu píší další žalobu na prezidenta. Kvůli Vrběticím
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman přijal na Pražském hradě prezidenta Srbska Aleksandara Vučiće

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Informaci ohledně možné ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana potvrdil senátor Václav Láska. „Chceme důkladně zmapovat, jaká byla role Hradu v inkriminované době, kdy se stát dozvěděl o zapojení ruských špionů do výbuchu ve Vrběticích. Co prezidentská kancelář v tu dobu dělala a nedělala. Chceme prostě naplnit to, že Senát je kontrolní institucí vůči prezidentovi republiky, a chceme v tom jako Senát postupovat společně,“ uvedl Láska. 

Výsledkem by skutečně mohla být ústavní žaloba. V případě jejího úspěšného projednání u Ústavního soudu by mohla Zemana zbavit výkonu funkce – pokud by opravdu soud naznal, že Zeman není způsobilý vykonávat tuto funkci.

V případě, že se na žalobě shodne většina senátorů, má Senát právo ji navrhnout. Předložit ji Ústavnímu soudu však může až po schválení ústavní většinou v Poslanecké sněmovně. Z toho důvodu Láska hovoří o nutnosti čekat na změnu osazenstva Sněmovny v říjnu tohoto roku.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Poslední návrh senátní žaloby totiž Sněmovna v roce 2019 hlasy poslanců ANO, ČSSD, KSČM a SPD odmítla.

„Pro mě je Miloš Zeman starý pán, který už úplně neovládá, co říká a co dělá, je v podstatě kontinuálně řízený svým poradcem Martinem Nejedlým a spol.,“ říká k hlavě státu také senátor Václav Láska. „Všimněte si, prosím, jak je prezident Zeman úplně mimo realitu: už není orientován ani v čase, ani v prostoru. Pokud my bráníme Českou republiku, tak soupeřem ani není prezident, ale lidé kolem něj. Ti ho tímto způsobem manipulují a řídí,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…