V Srbsku to vře. Ale z Česka přišla nenávist

27.12.2022 12:45 | Ze sítí

Srbská armáda uvedla v pondělí večer na pokyn prezidenta Aleksandara Vučiče své jednotky do stavu zvýšené pohotovosti. Reagovala tím na napětí v sousedním Kosovu. Píše o tom mimo jiné server iDnes.cz s odkazem na ČTK. „Putinova loutka na Balkáně hrozí, že v Evropě spustí druhou frontu a přiblížíme se ještě o něco víc velkému průšvihu...“ okomentoval pak celou situaci reportér iDnes.cz Josef Kopecký.

V Srbsku to vře. Ale z Česka přišla nenávist
Foto: Twitter
Popisek: Kosovsko-albánské ozbrojené jednotky ROSU na severu Kosova a Metohije

„Srbský prezident nařídil srbské armádě, aby byla v nejvyšším stupni bojové připravenosti, tedy na úrovni použití ozbrojené síly,“ sdělil v prohlášení srbský ministr obrany Miloš Vučević. Náčelník generálního štábu srbských ozbrojených sil Milan Mojsilović uvedl, že jej prezident Vučić vyslal ke hranicím s Kosovem. Podle Mojsiloviče je tam situace složitá a žádá si podle něj přítomnost srbské armády podél administrativní linie.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Stalo se tak necelých deset let poté, co Bělehrad ztratil nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku války a náletů NATO. Srbsko nezávislost neuznává a Kosovo stále považuje za součást svého území. Rovněž asi 50 000 Srbů žijících na severu Kosova neuznává autoritu vlády v Prištině. Kosovo za suverénní stát považuje asi polovina států OSN, z EU ho neuznávají Španělsko, Rumunsko, Slovensko, Řecko a Kypr.

Priština začátkem prosince vyslala na sever stovky policistů z řad kosovských Albánců. Učinila tak poté, co kosovští Srbové v listopadu opustili svá místa v kosovských institucích, včetně policie, na protest proti snaze Prištiny donutit kosovskosrbské obyvatelstvo používat výhradně kosovské registrační značky vozidel. Srbové v reakci na zvýšenou přítomnost kosovské policie 10. prosince postavili na severu země barikády, které od té doby ochromují dopravu na dvou hraničních přechodech.

Srbská premiérka Ana Brnabičová minulý týden uvedla, že situace s Kosovem je „na pokraji ozbrojeného konfliktu“.

„Putinova loutka na Balkáně hrozí, že v Evropě spustí druhou frontu a přiblížíme se ještě o něco víc velkému průšvihu...“ okomentoval celou situaci reportér iDnes.cz Josef Kopecký.

„Rusko, Čína, Srbsko, stejné žvásty, stejné kecy a stejné postupy. Srbská armáda uvedla jednotky do stavu nejvyšší pohotovosti,“ píše na svém twitterovém profilu také přispěvatel Britských listů Petr Haraším.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A kdo to vlastně tenkrát v roce 1968, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLykomédés , 27.12.2022 13:45:45
při vstupu vojsk Varšavské smlouvy na naše území se té okupace neúčastnil a naopak stál na naší straně ? Byli to snad Kosovští Albánci nebo dokonce Ukrajinci ? Zdá se, že paměť už nějak neslouží a pěkně se bratrům Srbům prostřednictvím presstitutů typu jistého Kopeckého odvděčujeme.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…