V Sýrii se začínají rýsovat dohody. Vše se snad obrací k lepšímu

27.12.2015 11:14

Na základě dohody syrských opozičních sil, kterou zprostředkovala OSN, dojde k evakuaci území na jih od Damašku, které je v současnosti pod správou syrských rebelů. Očekává se, že bude umožněn bezpečný průchod dvěma tisícům bojovníků, z nichž mnozí bojují na straně Islámského státu či fronty an-Nusrá. Informuje The Guardian.

V Sýrii se začínají rýsovat dohody. Vše se snad obrací k lepšímu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

V pátek údajně vyrazilo na 18 autobusů, jejichž cílem bylo převézt na 2 000 syrských ozbrojenců a 1 500 členů jejich rodin z území na jih od Damašku, které je pod kontrolou Daeše a mnoha jiných ozbrojených skupin. Není však zřejmé, zda autobusy poskytla samotná syrská vláda či za nimi není přímo OSN. Podle televize Manar TV však mají ozbrojenci ještě v rámci dohody odevzdat těžké zbraně.

Dohoda je výsledkem pokračujícího obléhání území ze strany syrské armády, které zabránilo v přísunu humanitární pomoci do válkou zničené oblasti. Syrské úřady přijaly kapitulaci ozbrojenců s vidinou posílení své pozice na daném strategicky významném území, které se nachází pouhé čtyři kilometry od centra Damašku.

Jde o nejnovější z dohod o zastavení palby a bezpečném průchodu, které mezi soupeřícími syrskými frakcemi zprostředkovaly OSN a zahraniční mocnosti.

Několik takových dohod již dokázalo zastavit boje na libanonských hranicích a v několika vesnicích na severozápadě země. Jedna z nich například dovolila rebelům opustit město Homs. Podle OSN se tak Sýrie přibližuje vidině míru.

Celý text zde.

„Rada bezpečnosti OSN 18. prosince jednomyslně schválila rozhodnutí ve prospěch mezinárodní cesty k syrskému mírovému procesu, vzácné ukázky konsenzu mezi světovými mocnostmi,“ uvádí The Guardian. Syrský ministr zahraničí Walid al-Muallem poté uvedl, že Sýrie je připravena podstoupit mírová jednání, k nímž má dojít v Ženevě.

To se odehrálo několik dní po oznámení Ruska a Kataru ohledně spolupráce ve snaze dostat k jednacímu stolu i představitele syrské opozice, jak uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Katarský ministr zahraničí Khalid bin Mohamed al-Attiyah však navzdory jednání s Ruskem označil Asada za podporovatele teroristických organizací.

Lavrov však stále podporuje ruské stanovisko, že Asadovu budoucnost má rozhodnout samotný syrský lid. Dodal, že i přes rozepře obou zemí v přístupu k prezidentově dalšímu setrvání ve vládě, zasedly Katar a Rusko k jednomu stolu za účelem budoucích mírových jednání. „Dosáhli jsme shody s našimi katarskými protějšky ohledně toho, co můžeme udělat pro zajištění, že bude vytvořena delegace syrské opozice za účelem zefektivnění jednání o Sýrii,“ řekl Lavrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…