V USA plánují prezidentské debaty. Trump chce stát, Biden to odbyl vtipem

17.05.2024 8:16

Volby prezidenta USA jsou stále blíž. A už je jasné, v kolika velkých debatách a kdy přesně se střetnou obhajující prezident Joe Biden a jeho republikánský vyzyvatel exprezident Donald Trump. Velké debaty budou dvě a agentura Reuters upozornila, na které slabé stránky může při debatě uhodit Trump a na které může uhodit zase Biden. Trump přišel se speciálním požadavkem. A Biden si z Trumpa začal utahovat.

V USA plánují prezidentské debaty. Trump chce stát, Biden to odbyl vtipem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Americký prezident Joe Biden a jeho republikánský oponent exprezident Donald Trump, se shodli, že se setkají ke dvěma velkým debatám. První proběhne 27. června a druhá 10. září. První debata proběhne na CNN v Atlantě. Druhá se bude konat v televizi ABC. První debatu uspořádá CNN bez diváků a budou ji moderovat moderátoři Jake Tapper a Dana Bashová. Server USA Today upozornil, že „debata proběhne bez diváků, aby se zajistilo, že kandidáti mohou maximalizovat čas vyhrazený na debatu“.

Trump označil Bidena za „nejhoršího diskutéra“, kterému kdy čelil, a zdůraznil, že je připraven čelit mu znovu. Trump také řekl konzervativnímu rozhlasovému moderátorovi Hughu Hewittovi, že debata by měla trvat dvě hodiny a že by oba muži měli stát.

Biden též oznámil ochotu debatovat.

Jako třetí proběhne debata kandidátů na viceprezidenta, ale její termín bude určen až po jednání opozičních republikánů. Až Trump oznámí, kdo bude jeho kandidátem na viceprezidenta.

„Bidenovi poradci si myslí, že debaty by mohly Trumpovi ublížit tím, že odhalí jeho postoje k otázkám, včetně potratů, které považují za politicky citlivé. Trumpovi poradci vidí Bidena jako náchylného k verbálním přešlapům, které by mohly zesílit obavy voličů ohledně věku 81letého prezidenta. Trumpovi bude v době konání první debaty 78 let,“ upozornila agentura Reuters.

„Oba kandidáti budou kvůli svému věku pod větším drobnohledem, než kdy předtím,“ řekl Alan Schroeder, emeritní profesor na Northeastern University, který napsal knihu Prezidentské debaty: Riskantní podnikání v Campaign Trial. Debatu označil za „jeden z mála okamžiků, nad kterým kandidáti nemají úplnou kontrolu“.

První debata se bude konat po skončení summitu Skupiny zemí G7 v Itálii 15. června a po Trumpově trestním procesu v New Yorku.

Podle serveru USA Today volá Trump po tom, aby proběhly i další debaty. V červenci a v srpnu. K tomu se Biden nevyjádřil. Místo toho vyrazil do protiútoku.

„Donald Trump se mnou v roce 2020 prohrál dvě debaty. Od té doby se na debatě neukázal. Teď se chová, jako by se mnou chtěl znovu debatovat,“ řekl Biden.

Na jeho vyjádření upozornila CNN.

„No, zpříjemněte mi den, kámo, udělám to dokonce dvakrát. Tak pojďme vybrat data, Donalde – slyšel jsem, že máš ve středu volno,“ pokračoval Biden v narážce na Trumpův rozvrh soudu.

Příležitost vidět, jak se oba kandidáti předvedou, bude podle CNN kritická pro voliče, kteří mají obavy z Bidenova a Trumpova věku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

15:44 Nový „mesiáš“ proti Orbánovi. Rozvedený s ministryní, s kufříkem nahrávek

Péter Magyar, dříve věrný příznivec maďarského premiéra Viktora Orbána, se stal hlavní postavou opoz…