V USA se nákaza koronavirem potvrdila u 16 milionů lidí

13.12.2020 7:30

Washington - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem překonal ve Spojených státech hranici 16 milionů. Vyplývá to z dat americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje. S covidem-19 v USA zemřelo přes 297.000 infikovaných.

V USA se nákaza koronavirem potvrdila u 16 milionů lidí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Testy na COVID-19

Spojené státy, které mají zhruba 330 milionů obyvatel, jsou co do počtu nakažených nejvíce postiženou zemí světa. Na druhém místě je Indie, která má 1,3 miliardy obyvatel a nákaza virem SARS-CoV-2 se potvrdila u 9,8 milionu z nich. Třetí je Brazílie, která má 210 milionů obyvatel a více než 6,8 milionů potvrzených případů infekce.

Na celém světě se od počátku roku nákaza koronavirem prokázala u více než 71,6 milionu lidí.

USA mají také nejhorší bilanci úmrtí. S covidem-19 v zemi zemřelo už více než 297.000 lidí. Na druhém místě je co do počtu zemřelých Brazílie (přes 181.000), na třetím Indie (přes 142.000). Celkem na světě s covidem-19 zemřelo už více než 1,6 milionu lidí.

Spojené státy se nyní chystají zahájit očkování proti covidu-19. V pátek Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil nouzové použití vakcíny proti covidu-19 americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Do očkovacích center se mají první dávky dostat v pondělí. Nejprve vakcínu dostanou zdravotníci.

V Německu přibylo 20.200 potvrzených případů nákazy koronavirem

V Německu se v sobotu nákaza koronavirem prokázala u 20.200 lidí. S covidem-19 zemřelo dalších 321 infikovaných. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha. Počet nakažených je nižší než v předchozích dnech, to ale bývá o víkendu pravidlem. V sobotu a v neděli se totiž méně testuje.

Za pátek hlásil RKI 28.438 nových případů, za čtvrtek dokonce 29.875, což je dosud nejvyšší denní přírůstek od počátku epidemie. Úmrtí s covidem-19 v pátek přibylo 496, ve čtvrtek rekordních 598.

Celkem se v Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, nákaza virem SARS-CoV-2 potvrdila u více než 1,3 milionu lidí. Zhruba 967.900 se jich již uzdravilo. S covidem-19 zemřelo celkem 21.787 nakažených.

Celoněmecké reprodukční číslo je nyní 1,11, což znamená, že 100 infikovaných v průměru nakazí dalších 111 lidí. Teprve v případě, že je reprodukční číslo delší dobu pod hodnotou jedna, začíná epidemie ustupovat.

Kvůli negativnímu epidemickému vývoji jednotlivé spolkové země začaly v posledních dnech na vlastní pěst zpřísňovat opatření proti šíření koronaviru. Dnes se předsedové zemských vlád setkají se kancléřkou Angelou Merkelovou, aby jednali o nových opatřeních na celostátní úrovni. Podle médií by mohla už od úterý či středy vstoupit v platnost úplná plošná uzávěra.

Nejhorší situace je nyní v Sasku. Na úrovni okresů mají více než 500 případů nákazy na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní v celém Německu čtyři okresy: Regen, Erzgebirgskreis (Krušnohoří), Bautzen (Budyšín) a Görlitz (Zhořelec). Všechny čtyři okresy lež u hranic s Českem.

Brazílie chce do poloviny roku 2021 naočkovat 51 milionů lidí

Brazílie chce do poloviny příštího roku podat vakcínu proti covidu-19 zhruba 51 milionům lidí, tedy asi čtvrtině obyvatel země. Vyplývá to z očkovacího plánu, který v sobotu zveřejnila místní vláda. V Brazílii se nákaza koronavirem od počátku epidemie prokázala už více než 6,8 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo 181.123 infikovaných, informovala dnes agentura Reuters.

Podle plánu, který brazilské ministerstvo zdravotnictví předložilo nejvyššímu soudu, by měli jako první vakcínu proti covidu-19 dostat zdravotníci, lidé starší 80 let a příslušníci domorodých kmenů. Aby se dosáhlo skupinové imunity, bude třeba podle dokumentu naočkovat 70 procent z 210 milionů obyvatel Brazílie, tedy asi 147 milionů lidí.

V národní očkovací strategii není stanoveno žádné datum, kdy by se s podáváním vakcíny mělo začít. Brazilská léková agentura Anvisa zatím použití žádné vakcíny neschválila.

Prezident Jair Bolsonaro opakovaně zdůrazňuje, že vakcína nebude povinná. Bude podle něj ale k dispozici všem, kteří o ni budou mít zájem.  Brazilský prezident pandemii od počátku zlehčuje a k očkování je skeptický. Sám řekl, že se očkovat nenechá. Bolsonaro covid-19 v létě prodělal.

Brazílie má po Spojených státech a Indii nejvyšší počet potvrzených případů nákazy na světě. Počet úmrtí s covidem-19 ji řadí dokonce na druhou příčku po USA. Za posledních 24 hodin v zemi přibylo 43.900 potvrzených případů nákazy a 686 úmrtí s covidem-19.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…