V centru Brna uspěl Drahoš, v sídlištních čtvrtích bodoval Zeman

13.01.2018 19:14

V Jihomoravském kraji i v Brně jako celku vyhrál první kolo přímé volby současný prezident Miloš Zeman, v centru krajského města jej ale těsně předstihl Jiří Drahoš. Bývalý předseda Akademie věd ČR uspěl v městské části Brno-střed, Králově Poli či Žabovřeskách, zjistila ČTK z webu Českého statistického úřadu.

V centru Brna uspěl Drahoš, v sídlištních čtvrtích bodoval Zeman
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V městské části Brno-střed, tedy v historickém centru města, je na seznamech zapsáno 66 677 voličů. K volbám se jich dostavilo jen 41,72 procenta, tedy výrazně méně oproti celorepublikovému průměru.

Je to dáno tím, že řada lidí v Brně-středu ve skutečnosti nebydlí, mají pouze zapsanou úřední adresu na magistrátu v Husově ulici. Z těch, co k urnám přišli, podpořilo 32,47 procenta Drahoše, 26,1 procenta Zemana.

Nynější prezident bodoval v lidnatých sídlištních čtvrtích. Třeba v Líšni dosáhl 35,44 procenta hlasů, na Vinohradech dokonce 36,33 procenta. Drahoš za ním zaostal v obou městských částech o téměř deset procent. Zeman vyhrál také v obvodu Brno-sever a Brno-jih.

Drahoš naopak Zemana předstihl v některých menších městských částech, které mají často spíše rezidenční charakter. Konkrétně to byly Ivanovice, Jehnice, Jundrov, Kníničky, Komín, Medlánky, Útěchov a Žebětín.

Celkově Zeman dostal v Brně necelých 32 procent hlasů, zatímco Drahošův zisk se blížil 30 procentům. V kraji jako celku byl rozdíl mezi nimi výraznější. Zemana podpořilo 232 712 voličů, což znamená 39,41 procenta odevzdaných hlasů. Drahošovi dalo důvěru 152 645 lidí, tedy 25,85 voličů.

Před pěti lety Zeman dostal v Jihomoravském kraji v prvním kole 152 602 hlasů, což znamenalo 25,8 procenta voličů a první místo před Karlem Schwarzenbergem. V Brně jej tehdy ovšem Schwarzenberg porazil v prvním i druhém kole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…