V debatě ČT se počítaly platy policie. Pak Okamurův muž vytáhl Parkanovou

07.10.2013 22:50

V dalším volebním speciálu České televize bylo do studia pozváno osm politických lídrů ze Zlínského kraje. Hlavním tématem byla policie a bezpečí, kde se zvedla zapálená diskuse o tom, zda se má policistům přidat na platech.

V debatě ČT se počítaly platy policie. Pak Okamurův muž vytáhl Parkanovou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaroslav Holík, lídr zlínské kandidátky Úsvitu

Hlavnímu tématu však předcházelo opět jedno „na rozjezd“, tentokrát šlo o fotbal a korupci v něm. Někteří lídři se upřímně přiznali, že ve fotbale se příliš neorientují, jiní naopak projevili svůj zájem. Například Vratislav Mynář (SPOZ) i tipoval, kdo by podle něj měl být trenérem české reprezentace. Padlo jméno Pavla Vrby, který trénuje FC Viktorii Plzeň.

Jinak se ale hovořilo spíše v souvislosti s ekonomikou a financemi. Antonín Seďa z ČSSD například ukázal na problémy s pražskou Sazka Arénou. „Tam se proinvestovalo skoro 12 miliard a skončilo to tak, že sportovci nemají ani korunu,“ stěžoval si.

Padla i narážka na hazard – sportovci ze Zlínského kraje si totiž právě stěžují, že jim chybí peníze z této oblasti. Krátce se tak hovořilo i o možnostech, jak z hazardu vytěžit ještě více prostřednictvím daní. Mynář by třeba zdanil hazard na internetu, i když bude hosting v zahraničí. Na to se mu vysmál Petr Gazdík (TOP 09) a prohlásil, že to funguje leda v KLDR a Číně.

Hlavním tématem však byla policie. Na začátku se lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury zastal bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. „Byl odvolaný za pomluvu, ne za nějaký poklesek,“ upozornil Jaroslav Holík. „Byl bych velice rád, kdybychom tohoto člověka získali zpátky,“ dodal.

Plivnutí do tváře policistů

Hovořil pak i o zřejmě stěžejním problému policie, a tedy nízkých platech. Když totiž budou policisté dobře placení, nebudou uplatitelní. Moderátor Jakub Železný ale namítl, že jejich platy se mají plošně zvýšit o 2 procenta. „To je podle mě plivnutí,“ namítl Holík a odkázal ho na celkem nedávné desetiprocentní snížení.

„Já bych policistům přál vyšší platy, ale bylo by to bohužel na úkor deficitu rozpočtu,“ zapojil se do diskuse i předseda STAN Petr Gazdík. „Tady pánové z levice slibují všechno všem,“ dodal s tím, že ale zatím od nich neslyšel, kde by se tyto peníze našly.

„My nemůžeme slíbit něco, co nemůžeme slíbit,“ namítl Seďa z ČSSD, ale dočkal se nesouhlasné reakce z publika. Ujistil je však, že jeho strana má příjmy a výdaje spočítané.

Vzápětí se s Vladimírem Koníčkem z KSČM shodl na možná brzy schváleném novém zákonu – zákonu o vnitřní bezpečnosti. Obě strany totiž mají stejně pojmenovaný zákon v programech. „Nevím, co si pod tím představuje sociální demokracie, ale je možné, že se to stane styčným bodem příští vlády,“ naznačil Koníček možnou spolupráci.

Podobnou schodu pak nalezl i s Ondřejem Benešíkem (KDU-ČSL), který by rád podpořil bezpečnostní sítě, ne však klasické pojetí domobrany. Koníček poté dodal, že podle něj by měla existovat kritéria, která by určila, kdo může být dobrovolníkem pomáhajícím policii udržovat pořádek.

Odcházeli policisté jen kvůli vysokým výsluhám?

V pořadu se mluvilo i o minulosti a velkých odchodech od policie. Ani nyní nejsou stavy ideální, policistů však odcházelo dříve i víc. Padla narážka, že tomu bylo poté, co se jim stanovily vysoké výsluhy. „Odešli z jiných důvodů než výsluhy,“ oponoval ale Radek Vondráček z ANO. „Bylo to kvůli personální politice, novému služebnímu zákonu, necitlivým změnám, které se týkaly hodností,“ vyjmenovával. Rezervy by hledal mezi příslušníky, kteří nejsou v přímém výkonu služby – těch je prý mnoho.

Dokud měl lídr kandidátky Andreje Babiše slovo, ještě zmínil další podle něj význačný bod programu ANO, týkající se soudnictví. Aby se zamezilo korupci a poznaly se jednotlivé kvality, soudci by mezi sebou ostatní soudce hodnotili.

To se zalíbilo Holíkovi z Úsvitu, který zmínil jeden ze základních bodů svého hnutí – odvolatelnost politiků. Dodal však, že by se tato odpovědnost týkala i úředníků a právě také soudců. Moderátor se u programu Úsvitu zdržel o něco déle. Ptal se dál zlínského lídra na trestní odpovědnost vysoce postavených politiků. Vždyť něco podobného zde už funguje.

Ne jen Parkanová, ale odsouzená by měla být celá vláda

Na to se ho Holík zeptal, kolik politiků tedy skutečně bylo odsouzeno či stíháno? „Rath, ještě někdo?“ ptal se. „Kde je trestní odpovědnost paní Parkanové, kde je pan Vondra, kde je křišťálový Gross?“ pokračoval s tím, že určitě má o vině a nevině rozhodnout soud, ale lidé by měli mít alespoň právo je odvolat. „V takovém případě by měla být odsouzená celá vláda, ne jen paní Parkanová,“ hájil svoji stranickou kolegyni Gazdík.

Ke konci pořadu došlo i na odlehčenější momenty. Lídr Zemanovců Mynář nejprve hovořil o tom, že je zcela elementární, aby byly peníze na platy policistů. Jenže se stále opakuje, že v této republice už nejsou peníze téměř na nic. „Můj tatík říká, že v České republice se už 60 let krade a pořád je co,“ reagoval na něj lídr lidovců Benešík, že peníze očividně stále jsou.

Na závěr se hodnotila i rok stará kauza s metylalkoholem. „Celá kauza Metyl byla selhání státu,“ řekl sociální demokrat Seďa. Pravice podle něj podcenila kontrolní činnost. Na to mu zlínský lídr ODS Jan Hrdý odvětil, že spíše šlo o systémový problém. Byl potřeba kvalitní zákon, jenže v té době schválený nebyl.

Zákon schválený Poslaneckou sněmovnou vysloveně na poslední chvíli, než byla rozpuštěna, ale pochválil Mynář. „Buďme rádi, že ho máme. Protože každý instrument tohoto typu […] je samozřejmě velmi důležitý,“ dodal. Jak ale připustil, v Česku se zřejmě vždy bude pálit alkohol i po domácku neboli pěstitelsky (což se však kauzy netýká, v ní byl alkohol nelegální). „Já se za to nestydím, že si občas rád dám stopečku,“ řekl s úsměvem. Jak pak připustil i Hrdý za ODS, „je to samozřejmě tady na Slovácku zcela přirozený jev“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…