V dobách škrtů zřejmě vznikne nový úřad. Bude hlídat finance stran

11.08.2012 21:24

Sice se Nečasův kabinet snaží blížící se volby občanům zprůhlednit, alespoň co se financí týká, na druhou stranu se blíží k jednomu spíše nepochopitelnému kroku. Ministerstvo vnitra totiž přichází s návrhem, který počítá s vytvořením nové instituce. Ta by měla mít dohled nad hospodařením politických stran.

V dobách škrtů zřejmě vznikne nový úřad. Bude hlídat finance stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Přes Kalouskovy škrty kde se dá, se ministerstvo Jana Kubice rozhodlo vytvořit Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Důležité je zmínit, že úřad s velice podobnými kompetencemi již existuje - Nejvyšší kontrolní úřad.

Kvůli nové instituce se tedy budou muset hledat noví lidé a samozřejmě nové prostory, jež se budou muset plně vybavit. A to v době, kdy se z důvodu financí uvažuje o uzavření několika ministerstev.

V rámci nově vzniklého úřadu by mělo začít působit jedenáct lidí, a to předseda, místopředseda a devět zbývajících. Celkové náklady na jejich mzdy by se pak měly blížit k necelým 14 milionům korun ročně. Pro první rok celkového fungování by se mělo počítat s 25,5 miliony korun.

Jiná možná varianta, tedy zřízení samostatné sekce, jež by byla součástí NKÚ, by stát přišla asi „jen“ na osm milionů korun plus peníze spojené s uplatňováním sankcí a restrukturalizací NKÚ.

Jedním z důvodů, proč se od sekce NKÚ upouští je i to, že by byla spojena zásadní změna v dosavadní působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu jako ústavní instituce. Kontrola hospodaření stran a hnutí je totiž bráno jako správní dozor, nikoliv kontrola hospodaření s veřejnými rozpočty, jak je tomu doteď.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…