V europarlamentu opět probírali Babišův střet zájmů. Čílila se hlavně německá poslankyně

15.01.2020 23:58

Obnovení trestního stíhání českého premiéra Andreje Babiše se ve středu dostalo na program plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Poslanci se v debatě neshodli mimo jiné na tom, zda je Babišova kauza vnitřní záležitostí Česka, nebo by se měla řešit na evropské úrovni, informuje ČTK.

V europarlamentu opět probírali Babišův střet zájmů. Čílila se hlavně německá poslankyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Zatímco podle české europoslankyně Dity Charanzové je taková debata irelevantní, Němka Monika Hohlmeierová zdůraznila, že podezření ze zneužívání evropských dotací není „interní“ českou věcí.

„Nemáme nic víc než dojmy, předsudky, možná osobní animozitu a přenášíme domácí politickou bitvu z České republiky na unijní půdu,“ řekla v debatě místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová, která byla zvolena za hnutí ANO premiéra Babiše. V otázce auditu podle ní probíhá „standardní komunikace“ mezi Českem a EU, „standardní“ je podle ní také práce českých orgánů činných v trestním řízení.

„Ctěme presumpci neviny,“ vyzvala Charanzová. Bod jednání týkající se českého premiéra označila za „zcela irelevantní a postrádající smysl“. Debata v Evropském parlamentu podle ní nese „politický podtext“ a to, že se europarlament nechal vtáhnout do vnitropolitického boje, označila za „nevhodné“.

Charanzové oponovala například předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, podle které se nejedná o „českou interní diskusi“. Hohlmeierová zdůraznila, že jí nejde o to, jak postupuje v případu česká justice. „Evropské dotace nesmějí podporovat oligarchické struktury,“ zdůraznila německá europoslankyně z lidovecké frakce.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…