V kauze H-System musíme postupovat podle zákona, míní premiér Babiš

29.07.2018 9:38

V Hrzánském paláci na Hradčanech se v pondělí poprvé od vyhlášení rozsudku Nejvyššího soudu sejdou zástupci bytového družstva Svatopluk a konkurzní správce společnosti H-System Josef Monsport. Jako prostředník se jednání zúčastní premiér Andrej Babiš (ANO), přítomen bude i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Oba členové vlády s jednotlivými stranami sporu hovořili ve středu.

V kauze H-System musíme postupovat podle zákona, míní premiér Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Nejvyšší soud (NS) vynesl průlomový verdikt v kauze H-Systemu táhnoucí se 25 let v úterý, když vyhověl dovolání konkurzního správce. Téměř 60 rodinám bydlícím v Horoměřicích nedaleko Prahy nařídil do měsíce opustit domy, které si bývalí klienti H-Systemu vlastními prostředky dostavěli po zkrachování společnosti v roce 1997. Měsíční lhůta na vystěhování vyprší 23. srpna. Obyvatelé osmi domů zasažených rozsudkem se verdiktu podřídit nechtějí.

Babiš v rozhovoru s deníkem Právo uvedl, že je třeba postupovat v souladu se zákonem, „můžeme se ale snažit přesvědčit obě strany, aby svá stanoviska sblížily". Předseda vlády si prý nedovede představit, že by policie lidi z problémových bytů v Horoměřicích vyváděla „na dlažbu", to by považoval za „absurdní a skandální". Zprávu převzala ČTK.

Podle Babiše je potřebná stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS), která by mohla pro bývalé klienty H-Systemu čelící hrozbě vystěhování získat čas. Družstvo Svatopluk avizovalo, že nejspíše ve druhé polovině týdne takovouto stížnost podá. ÚS by pak mohl vykonatelnost rozhodnutí NS odložit.

Babiš verdikt NS ve své první reakci označil jako nespravedlnost. Do kauzy H-System se rozhodl vložit z vlastní iniciativy a obě strany sporu tento krok přivítaly. Podle Martina Junka z družstva Svatopluk byla v minulosti komunikace s konkurzním správcem problematická. „Je evidentní, že jde o znepřátelené strany, které jsou na sebe celkově alergické. Každá má také jiné představy o ceně," řekl předseda vlády po středečních setkáních s aktéry kauzy.

Správce konkurzní podstaty H-Systemu Josef Monsport po vyhlášení rozsudku NS vyzval obyvatele sdružené v družstvu Svatopluk, aby s ním komunikovali. Také uvedl, že nechce po uplynutí měsíční lhůty k vystěhování lidí z domů v Horoměřicích přistoupit k unáhleným a překotným krokům.

Asi stovka obyvatel Horoměřic v bytech družstva Svatopluk tvoří jen část lidí, kteří s krachem H-Systemu přišli v součtu skoro o miliardu korun. Konkurzní správce Monsport má podle NS právo zpeněžit horoměřické byty ve prospěch všech věřitelů. „Pohybujeme se v režimu konkurzního zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlovat, že na ně nevyjde," uvedl Monsport.

Žalobu správce v minulosti soudy zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS ale nyní dospěl k závěru, že nájemní smlouvy mezi družstvem Svatopluk a obyvateli bytů jsou neplatné, protože družstvo pokračovalo ve stavbě na pozemcích H-Systemu a investovalo do cizího majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…