V kauze MUS udělala zásadní chybu Zemanova vláda, zaznělo v ČT

22.06.2012 22:31

Kdo všechno udělal chybu v kauze Mostecké uhelné společnosti? V pátečních Událostech, komentářích České televize zaznělo, že chyby mimo samotných manažerů učinil Fondu národního majetku a pak především vláda Miloše Zemana (tehdy ČSSD), který usiluje o zvolení prezidentem.

V kauze MUS udělala zásadní chybu Zemanova vláda, zaznělo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Ústředním tématem pátečních Událostí, komentářů České televize bylo trestní oznámení ministerstva financí podané na šestici bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti. Kalouskův resort požaduje sedm miliard. Jak se na celý případ dívá bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka? A co k obvinění říká Alexandra Rudyšarová, mediální zástupkyně bývalých manažerů MUS?

Chyb bylo více

Češka k tomu hned v úvodu pořadu uvedl, že nemá informace o tom, kolik peněz bylo z MUS vyvedeno, ale definitivně může potvrdit, že manažeři postupovali v rozporu se zákonem.

„Nemám dost informací na to, abych mohl říci, kolik vyvedli peněz, ale nemám žádné pochybnosti o tom, že si onu společnost koupili právě z peněz té společnosti,“ zdůraznil Češka. Manažeři tuto operaci prováděli skrytě, zkupovali akcie MUS tak, aby to nebylo na první pohled zřejmé, přičemž nákup těchto akcií cíleně neohlašovali.

„Stát učinil špatné privatizační rozhodnutí,“ podotkl Češka s tím, že obce, které držely akcie společnosti, je bleskově prodaly zájemcům, přičemž fond původně počítal s tím, že si obce tyto akce ponechají, aby mohli ovlivňovat energetickou politiku státu.

Ještě mnohem horšího kroku se podle dopustila vláda Miloše Zemana (tehdy ČSSD), která těmto podvodnickým akcionářům prodala svůj minoritní podíl ve společnosti za velmi nízkou cenu.  „Přitom se po třinácti letech ukazuje, že tam, kde je politická vůle, lze udělat leccos, včetně podání trestního oznámení,“ uzavřel Češka.

Nemáme dost informací

Alexandra Rudyšarová, mediální zástupkyně bývalých manažerů MUS, která v pořadu také dostala prostor k vyjádření, prohlásila, že se k otázce, zda její klienti vyvedli ze společnosti peníze, za které si následně tuto společnost koupili, nemůže vyjádřit, protože nemá dostatek informací o podaném trestním oznámení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…