V kauze Nagyová nejspíš vyvázne další obviněný. Šéfovi Strakovky neprokázali, že šéfce sekretariátu nosil spisy

09.07.2014 21:02

Státní zástupci pracovali v kauze Jany Nagyové - Nečasové mimo jiné s hypotézou, že se k politickému podnikateli Ivo Rittigovi dostaly běžně nedostupné materiály bezpečnostní informační služby. Dosud se však týmu Ivo Ištvana nepodařilo prokázat, že by materiály unikly např. skrze bývalého šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula. Aktéři totiž mlčí. Zprávu přináší deník Insider.

V kauze Nagyová nejspíš vyvázne další obviněný. Šéfovi Strakovky neprokázali, že šéfce sekretariátu nosil spisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vila Lubomíra Poula

Někdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul zřejmě vůbec nebude stíhán v kauze Jany Nagyové - Nečasové. Policistům se totiž nepodařilo prokázat, že by právě on byl „slabým článkem“ od něhož unikaly nežádoucí informace k Janě Nečasové, a následně k politickému podnikateli Ivo Rittigovi.

Úředník s nemalými dluhy

„Není to tak, že bychom si mysleli, že ta zpráva někde spadla z nebe. Zabývali jsme se tím, jak se k ní konkrétní subjekt mohl dostat, ale protože se k tomu nikdo z  vyslechnutých osob procesně relevantním způsobem nevyjádřil a byly vyčerpány i zbývající důkazní prostředky, nepodařilo se nám to prokázat,“ shrnul olomoucký návladní Pavel Komár.

Již obviněné osoby, kterými jsou Jana Nagyová - Nečasová, Petr Nečas či Ivo Rittig, ale prý mohou být stíhány i dál. To, že se nepodařilo rozkrýt zdroj úniku, údajně nehraje roli. Platí totiž, že se dnes Jana Nečasová dostávala k dokumentům, ke kterým neměla mít přístup.  

Za pozornost stojí, že podle údajů z roku 2012 měl Poul až šestimilionové dluhy, ale dnes se po něm prakticky slehla zem, není jasné, čím se dnes živí. Olomoučtí žalobci se pak potýkají také s tím, že inkriminované dokumenty BIS z této větve kauzy Nagyová nebyly odtajněny. Došlo pouze ke snížení stupně jejich utajení, ačkoli žalobci žádali úplné odtajnění. Ani po více než roce od vypuknutí celé kauzy tak není jasné, kdy se v této větvi odehraje soudní jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…