V květnu přijde do ČR 2,85 milionu dávek vakcíny proti covidu-19

01.05.2021 6:30

V květnu přijde do České republiky 2,85 milionu dávek vakcíny proti covidu-19. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Zdravotníci ve čtvrtek aplikovali zatím nejvíc dávek za den, přes 72 800. Plně očkován je v Česku téměř milion lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V květnu přijde do ČR 2,85 milionu dávek vakcíny proti covidu-19
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Od pondělí se mohou k očkování proti covidu-19 hlásit lidé mladší 55 let, kteří pečují o nemocné, informovalo ministerstvo na facebooku. Musí mít příspěvek na péči ve třetím nebo čtvrtém stupni. Připravuje se také očkování pracovníků vysokých škol.

Od firmy Pfizer/BioNTech ministr očekává dodávku 2,3 milionu dávek vakcíny. Nově by také mělo být snazší ji rozvážet do menších očkovacích míst nebo ordinací lékařů, protože vakcínu bude výrobce dodávat po menších baleních. Dosud nejmenší bylo 957 dávek a rozdělení podle ministra neodpovídalo správné skladovací praxi.

Od firmy Moderna má přijít v květnu 354 000 dávek. V Praze musela tento týden některá očkovací centra aplikaci této látky pozastavit, důvodem byl nedostatek vakcíny.

Vakcíny od firmy Johnson & Johnson má přijít 170 000 dávek a 28 000 plánuje dodat firma AstraZeneca. Na dotaz ČTK ministr doplnil, že Česko jedná o jejích dalších dodávkách se zeměmi, které očkování s ní zastavily, například s Norskem.

Obě tyto vakcíny mají směřovat hlavně do ordinací praktických lékařů. U nich se chce nechat očkovat zhruba půl milionu Čechů. Dosud bylo ve všech 3600 zapojených ordinací podáno asi 375 000 dávek. Na očkování u praktických lékařů čekají i lidé nad 70 let, kteří by v očkovacích centrech mohli být už naočkováni. Lékaři mají podle Arenbergera ověřit, o jaké pacienty se jedná a proč zatím očkováni nejsou.

Od prosince ministerstvo zdravotnictví postupně přidává další skupiny obyvatel, kteří se mohou očkovat. Nejdříve měli tuto možnost zdravotníci a klienti domovů pro seniory, postupně se přidávali i senioři nebo učitelé. V současné době je registrace k očkování otevřená pro všechny starší 55 let, přednost mají také mladší pacienti s vybranými nemocemi. Od července by se mohli hlásit všichni starší 16 let. Ministr dnes také uvedl, že počítá s tím, že do podzimu by měly být dokončené klinické studie, které umožní očkování dětí.

V pondělí se spustí registrace pro takzvané pečující osoby, tedy lidi pobírající příspěvek na péči třetího nebo čtvrtého stupně. Potřebný speciální kód dostanou na úřadě práce v místě svého trvalého pobytu. Přímo na místě očkování pak musí předložit potvrzení, které úřad vydá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …