V neděli umírá v nemocnicích víc lidí. V Česku ne

11.12.2011 18:46

Víkendová přítomnost lékařů v českých nemocnicích a hlavně systém služeb zachraňuje život pacientů. Podle britské studie umírá poslední v neděli až o desetinu více lidí, v České republice to ale tak není.

V neděli umírá v nemocnicích víc lidí. V Česku ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Před několika lety se podle americké studie ukázalo, že během víkendů pacienti s infarktem umírají s vyšší pravděpodobností než ve všední den. Smutnou víkendovou statistiku potvrdily i další výzkumy.

Jde o neobsazenost služeb

Podobné výsledky měly třeba studie zabývající se pacienty přijatými s poškozením ledvin, cévní mozkovou příhodou či plicní embolií. A trend je patrný i v celkových statistikách, a to nejen v USA. Podle nově zveřejněné britské studie se úmrtnost tamních pacientů, kteří trpí akutními problémy, zvyšuje o víkendu o desetinu, ze 7,4 procenta hospitalizovaných na 8,1 procenta.

Podle britských odborníků půjde alespoň zčásti o důsledek slabé obsazenosti víkendových služeb. Z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky za rok 2009 je patrné, že o víkendech se počet úmrtí v českých nemocnicích nemění. Pravděpodobně je to také díky tzv. příslužbám, díky kterým nemusí složité situace řešit nezkušený lékař.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …