V nemocnicích se zruší asi 6000 lůžek. Péče nebude ohrožena, tvrdí pojišťovny

29.10.2012 13:25

Nemocnice v Česku budou muset zrušit 6000 lůžek kvůli úsporám. Až ve dvanácti zdravotnických zařízeních pak zanikne akutní lůžková péče, protože nesplnily kritéria stanovená pojišťovnami a ministerstvem zdravotnictví. Napsal server iDnes.cz.

V nemocnicích se zruší asi 6000 lůžek. Péče nebude ohrožena, tvrdí pojišťovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

Převážný počet nemocnic nemá dosud uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami na příští rok. Pojišťovny nyní vydaly seznam zdravotnických zařízení, se kterými sepíšou dlouhodobé smlouvy na pět let.

Nedojde k zavření nemocnic, kde se zruší akutní lůžková péče

S dalšími nemocnicemi budou uzavřeny jen střednědobé nebo krátkodobé smlouvy. Taková zařízení pak budou muset restrukturalizovat a rušit lůžka akutní péče.

U dvanácti nemocnic sice dojde ke zrušení akutní lůžkové péče, ale žádná z nich by neměla být zcela zavřena. Podle serveru iDnes.cz to slíbil viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Fridrich.

Počet lůžek má být také postupně snížen o šest tisíc. Ředitel VZP Pavel Horák uvedl, že by v České republice mělo být k dispozici kolem 50 tisíc lůžek.

Kvalitní zdravotní péče nebude ohrožena

Zástupci zdravotních pojišťoven pak ujišťují, že nebude ohrožena kvalita zdravotní péče a nevyvstane problém s dostupností.

Pojišťovny vypověděly smlouvy s nemocnicemi minulý rok. Nové dohody hodlají uzavřít do konce letošního roku s těmi nemocnicemi, které splní stanovená kritéria.

Financování zdravotní péče se v Česku dlouhodobě pohybuje v minusu. Příjmy se v loňském roce vyšplhaly k 220 miliardám a 391 milionům korun, výdaje ale byly ve výši 225 miliard a 547 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …