V neziskovkách se dnes jásá, přijdou další miliardy z Norska. Vypráskat expresním tempem, zuří ekonomka Šichtařová

05.09.2017 21:31

Česká republika získá z takzvaných Norských fondů v sedmiletém období končícím v roce 2021 celkem 184,5 milionu eur (zhruba pět miliard Kč). Memorandum o porozumění pro finanční mechanismy Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska pro období 2014 až 2021 podepsali ředitelka kanceláře ministra financí Milena Hrdinková a zástupci Norska a Lichtenštejnska. Informovalo o tom ministerstvo financí. A ekonomka Markéta Šichtařová se rozčílila.

V neziskovkách se dnes jásá, přijdou další miliardy z Norska. Vypráskat expresním tempem, zuří ekonomka Šichtařová
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Podepsané memorandum se týká již třetího období. Na realizaci projektů přitom budou mít zájemci čas až do konce dubna 2024, napsala ČTK.

Česká republika finanční podporu z Norských fondů čerpá od roku 2004, a získala tak již zhruba šest miliard korun. Z toho v předchozím období 2009–2014, které bude oficiálně ukončeno příští rok, bylo pro ČR vyhrazeno 3,6 miliardy korun.

Prostřednictvím fondů přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko zemím přistupujícím do EHP na projekty v rozšířeném vnitřním trhu. V novém období získají podporu projekty zaměřené především na vědu a výzkum, ochranu životního prostředí, kulturní dědictví a spolupráci v kultuře, veřejné zdraví, vzdělávání a spolupráci v justici. „Proti předchozímu období bude kladen ještě větší důraz na lidská práva, inkluzi Romů a rozvoj občanské společnosti,“ uvedlo MF.

O konkrétním zaměření programů a nastavení výzev bude MF ještě v dalších měsících jednat s tím, že vypsání prvních výzev úřad předpokládá nejdříve ve druhé polovině 2018.

Když si tuto zprávu přečetla ekonomka Markéta Šichtařová, zděsila se. Je přesvědčena, že se v té zprávě píše v podstatě jen jedna jediná zásadní věc. Norsko nám pošle víc peněz, aby mohlo s pomocí neziskových organizací  ničit dosud fungující společnost.

„Překlad do češtiny: Norové a spol. nám sem pošlou víc peněz na ještě větší počet neziskovek zabývajících se věcmi rozkládajícími původně fungující společnost, jako jsou nikým nevolené nátlakové neziskovky, genderové zákony pro podporu militantního feminismu, inkluze postižených dětí mezi zdravé, aby trpěli ti i ti, juvenilní justice pro odebírání dětí aj.,“ rozpálila se na sociální síti Facebook.

Posléze navrhla norské dotace vyhnat z naší země.

Markéta Šichtařová doslova napsala:

No to je fakt báječné: "...bude kladen ještě větší důraz na lidská práva, inkluzi Romů a rozvoj občanské společnosti..."

Překlad do češtiny: Norové a spol. nám sem pošlou víc peněz na ještě větší počet neziskovek zabývajícími se věcmi rozkládajícími původně fungující společnost, jako jsou nikým nevolené nátlakové neziskovky, genderové zákony pro podporu militantního fminismu, inkluze postužených dětí mezi zdravé, aby trpěli ti i ti, juvenilní justice pro odebírání dětí aj.

Navrhuji vypráskat norské fondy expresním tempem. Je odporné nechat se tak korumpovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…