V noci nikam, přes den jen do práce. Ochota opatření dodržovat je nízká, musíme přitvrdit, vzkázal lidem Prymula.

26.10.2020 22:41

Vláda v pondělí oznámila zpřísnění současných epidemiologických opatření kvůli zbrzdění šíření koronaviru. Od středečního večera rozhodla o zákazu nočního vycházení ven po deváté hodině večer, omezení pohybu bude i přes den, a to minimálně do konce nouzového stavu. Obchody budou zavírat v osm hodin večer, v neděli budou mít maloobchodní prodeje zavřeno úplně. V České republice je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) reálně půl milionů lidí nakažených koronavirem. Lidé se podle něj bohužel chovají během druhé vlny jinak, než jak tomu bylo na jaře.

V noci nikam, přes den jen do práce. Ochota opatření dodržovat je nízká, musíme přitvrdit, vzkázal lidem Prymula.
Foto: Screen ČT24
Popisek: Roma Prymula vyhlašuje zákaz nočního vycházení

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil, že situace se vyvíjí komplikovaně. „Mobilita neklesla tak, jak jsme očekávali. Opatření v uplynulých čtrnácti dnech se projevila nepatrně. Ochota opatření dodržovat je nízká. Blížíme se k hladinám ohrožujícím kapacitu zdravotního systému,“ uvedl šér resortu zdravotnictví.

V České republice je podle ministra zdravotnictví reálně půl milionu nakažených. Lidé se podle něj bohužel chovají během druhé vlny jinak, než jak tomu bylo na jaře. Musíme podle jeho slov napřímit úsilí, aby se zvládla epidemiologická situace. Vyslovil přání, abychom na Vánoce žili už v mírnějším režimu.

Oznámil zásadní opatření zákazu volného pohybu osob, lidé budou muset zůstávat doma mezi 21.00 a 04.59 s účinností o 28. října do 3. listopadu. Výjimkou jsou cesty do zaměstnání, zásobování, roznáškové služby, neodkladné cesty za nejbližšími příbuznými, zajištění nezbytných služeb, nezbytný nákup potravin, léků, hygienických potřeb, krmiv pro zvířata, pohonných hmot.

Přes den budou moci lidé cestovat mimo domov do zaměstnání, za podnikáním, za rodinou a osobami blízkými. „Napříč ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu. Pracovníci by měli jít na home office,“ dodal ministr zdravotnictví.

„Další zpřísnění, tvrdý postih ekonomiky, nechceme, omezení pohybu supluje zákaz pohybu, jiný, než tu byl, je lépe vymahatelný. Dochází k řadě nepovolených akcí v domácím prostředí, kvůli nimž k šíření dochází. Je to možnost, jak policejní orgány mohou v době, která je takto vymezena, situaci řešit,“ doplnil na dotaz novinářů, zda přijde další zpřísnění.

Od středy 28. října bude také maloobchodní prodej v provozovnách zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20.00. Nevztahuje se to na čerpací stanice nebo lékárny, upřesnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda zakázala také trhy. Ministr Havlíček upřesnil, že zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny, které zajišťují prodej potravin či drogerie v obcích. „Dále pak na prodej čerstvé zeleniny a ovoce, medu, masa, pečiva a cukrářských výrobků. Vše z domácí provenience,“ přiblížil ministr Havlíček. Platí i zákaz konzumace v místě farmářských trhů.

Dále mají nově sázkové kanceláře zákaz provozu kamenných kanceláří. V lázních je povolena výlučně lázeňská péče hrazená z pojištění. Květinářství zůstávají otevřená s tím, že do nich smějí najednou vstoupit maximálně dva zákazníci.

Situace je podle ministra zdravotnictví mimořádně závažná, a ještě se zhorší, jak tisíce čersvě nakažených budou za jeden až dva týdny chodit do nemocnic. „Pík požadavků na lůžka očekáváme po 6. listopadu“ sdělil končící ministr zdravotnictví. Ten také pohrozil, že vláda má informace, že dochází k řadě domácích večírků o velkém počtu osob, a podle současné úpravy má policie možnost proti takovým shromážděním zasáhnout.

Seznam schválených zákazů pohybu, jak jej získaly ParlamentníListy.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…