V pátek dorazila k volebním urnám zhruba čtvrtina voličů

12.10.2012 22:40

První den letošních krajských a senátních voleb skončil. Volební místnosti se úderem 22:00 po osmi hodinách uzavřely. Zájem lidí o hlasování byl rozdílný, v průměru zatím přišlo podle informací z okrsků zhruba do čtvrtiny voličů. Nižší zájem mohlo podle některých komisařů způsobit deštivé počasí. Lidé mohou přijít k urnám ještě v sobotu. Volební místnosti budou otevřené od 08:00 do 14:00.

V pátek dorazila k volebním urnám zhruba čtvrtina voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Žádný vážnější incident komisaři nezaznamenali. V Ústeckém kraji se ale opět objevily stížnosti na kupčení z hlasy. V Děčíně nebo v Chomutově se prý objevili lidé, kteří voličům nabízeli 300 korun za hlas pro ODS se zakroužkováním čtyř konkrétních kandidátů. Informaci zveřejnili sami občanští demokraté, jde podle nich o zjevnou provokaci.

Různá volební účast

Volit v pátek přišlo podle odhadů z různých míst republiky od deseti do více než 30 procent voličů. Například ve Zlíně přišlo k urnám kolem 23 procent lidí oprávněných volit, v jednom z okrsků ale byla večer účast 34 procent. Poměrně nízkou účast hlásili volební komisaři z Prahy, v níž lidé volí ve čtyřech senátních obvodech; činila mezi deseti až 20 procenty.

Podobně tomu bylo i v Jihočeském kraji, na Vysočině nebo v Karlovarském kraji. "Jak to bude vypadat v sobotu lze jen těžko odhadovat. Možná bychom se mohli celkově dostat k 35 až 40 procentům," odhadoval mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Průměrně pětinovou účast hlásili komisaři z dalších krajů, například Středočeského, Libereckého, Plzeňského a Moravskoslezského. V Pardubickém kraji přišla asi čtvrtina voličů.

Nepříjemnou vzpomínku na letošní volby bude mít muž, jenž v jedné z volebních místností ve Vsetíně zakopl, upadl a poranil si hlavu. "Místo aby volil, ho odvezla záchranka," řekla ČTK mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Jednu z okrskových komisí v Liberci Doubí pobavil muž, který chtěl pomoci s hlasovacím lístkem, protože si prý zapomněl brýle. "Když jsme mu vysvětlili, že to nejde, šel za plentu a dlouho tam s tím bojoval, ale nakonec obálku do urny vhodil," řekla ČTK tamní zapisovatelka.

Pracovníci jihomoravského krajského úřadu společně s policií zase prověřovali telefonické oznámení, že předseda jedné z volebních komisí v Brně je opilý. Ukázalo se ale, že to není pravda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…