V pěti obcích proběhly o víkendu komunální volby. A takto to dopadlo

24.11.2013 8:54

V Barchovicích na Kolínsku a Okřínku na Nymbursku si lidé v sobotu zvolili nové zastupitele, protože se tam rozpadla zastupitelstva vzešlá z posledních voleb. Volby provázel velký zájem obyvatel, v Barchovicích k volebním urnám přišlo 73,65 procenta voličů, v Okřínku 76,76 procenta voličů. V obou obcích zvítězili nezávislí kandidáti. Vyplývá to z údajů webu Českého statistického úřadu www.volby.cz.

V pěti obcích proběhly o víkendu komunální volby. A takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

V Barchovicích se v podstatě zopakoval výsledek z posledních komunálních voleb, které se tam uskutečnily letos v dubnu. Volby se musely opakovat, protože jeden z nezávislých zastupitelů na svoji funkci rezignoval a na ustavujícím jednání zastupitelstva odmítli složit slib dva další zastupitelé. Jednání proto bylo ukončeno pro nedostačující počet členů zastupitelstva. V nových volbách opět zvítězili nezávislí kandidáti s 61,21 procenty platných hlasů, kteří v obecním zastupitelstvu obsadí tři křesla. Konkurenční Sdružení nezávislých kandidátů pro obce Barchovice, Hryzely, Radlice získalo 38,78 procenta hlasů a dva mandáty. V obci přišlo k urnám 123 ze 167 voličů.

V Okřínku na Nymbursku jeden z pěti zastupitelů kvůli neshodám ze své funkce odstoupil, zastupitelstvo se stalo neusnášeníschopným, a tak se volby konaly znovu. V nových volbách se střetlo osm nezávislých kandidátů, z nichž pět se stalo novými zastupiteli obce. Starosta Miroslav Horbas post v zastupitelstvu neobhájil. V Okřínku hlasovalo 109 ze 142 voličů.

Důvodem voleb byl nízký počet zastupitelů

Opakované komunální volby se uskutečnily také v obcích Slunečná na Českolipsku, Stošíkovice na Louce na Znojemsku a Staňkovice na Litoměřicku. K opakovaným volbám ve Staňkovicích přišlo v sobotu přes 70 procent voličů. Do zastupitelstva tam kandidovala jen Strana klidu. Podpořilo ji 34 lidí z 47 oprávněných voličů v nejmenší obci Ústeckého kraje. Sdružení Rozvoj Staňkovic bývalé starostky Naděždy Černíkové letos nekandiduje.

Nové volby museli ve Staňkovicích vyhlásit poté, co počet zastupitelů klesl pod zákonem stanovené minimum. "Abdikovala jsem z rodinných důvodů a se mnou odešla i většina zastupitelů," řekla ČTK v září Černíková. Nejnižší povolený počet členů zastupitelstva je pět.

Opakované volby v obci Slunečná na Českolipsku vyhrálo SNK Slunečná, bude mít čtyři zastupitele. Poslední zastupitel bude ze sdružení Slunečná, samostatně kandidující nezávislý Zdeněk Burián se do pětičlenného zastupitelstva nedostal. V obci je 109 oprávněných voličů. Uskupení SNK Slunečná získalo 66,4 procenta, druhé sdružení s podobným názvem Slunečná dostalo 33 procent hlasů. V řádných komunálních volbách v roce 2010 se tam o přízeň voličů ucházelo samostatně 11 nezávislých kandidátů, zastupitelstvo bylo zvoleno pětičlenné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…