V příštích dnech přijde výzva, ať lidé výrazně šetří, tuší Bartuška. Pokud Rusko vypne plyn, bude to největší test v dějinách EU

11.07.2022 20:55

Dneškem započalo deset dni nejistoty v podobě pravidelné odstávky plynovodu Nord stream 1. Evropské země se připravuji na možnost, že Rusko po odstávce dodávky plynu už neobnoví. Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti, řekl v Interview ČT24, že věří, že již v příštích dnech přijde vláda s výzvou, aby lidé začali výrazně šetřit. „Pokud Rusko zastaví zemní plyn, připravme se na největší test, jaký EU dosud zažila,“ upozorňuje Bartuška.

V příštích dnech přijde výzva, ať lidé výrazně šetří, tuší Bartuška. Pokud Rusko vypne plyn, bude to největší test v dějinách EU
Foto: hns
Popisek: Velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška

„Německo a Francie už řekly, že neočekávají obnovu dodávek ruského plynu v plném rozsahu. A nemám žádné odlišné informace od těch jejich,“ sdělil Bartuška úvodem, že obavy z údržby plynovodu Nord Stream 1 a z neobnovení dodávek plynu jsou zřejmě namístě.

Kdyby plynovodem Nord Stream 1 přestal plyn do Evropy proudit, byla by to podle Bartušky zásadní změna nejen pro Česko, ale i pro celou Evropu. „V této chvíli jsme na tom relativně dobře, zásobníky jsou plné ze 72 %, máme už kapacitu na LNG terminálu v Holandsku, nějaké kroky jsme udělali. Samozřejmě by to ale byla úplně nová situace pro celou Evropu. Rusko dodávalo 40 % zemního plynu do EU, tak velký výpadek by byl znát všude," sdělil.

Němci už se připravují na to, že plynu nebude dost. Německá vláda vyzvala své obyvatele, aby začali šetřit, tedy topit na méně stupňů a nesvítit, když není nutně potřeba. Podle Bartušky by něco podobného měla udělat i česká vláda: „Česká vláda by lidi k šetření vyzvat určitě měla a věřím, že to v příštích dnech udělá,“ uvedl.

V Německu jedno bytové družstvo přestalo úplně topit do září a omezilo teplou vodu na jedenáct hodin denně. Umí si Bartuška představit, že něco podobného bude muset nastat i v Česku? „Ano. Samozřejmě,“ řekl jednoznačně zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti.

Už dnes je v ČR plyn osmkrát dražší, než byl před rokem. Na dotaz, co by s cenami plynu udělalo to, kdyby Rusko neobnovilo dodávky plynu do EU, Bartuška sdělil: „Rusko může dodávky plynu obnovit třeba v menším. Rusové si v zásadě hrají s cenou plynu, snaží se jí co nejvíce zvyšovat. Zatím se zdá, že Rusové více využívají to, že nás drží jaksi v šachu,“ připomněl, že snahou Rusů logicky je maximalizovat cenu plynu.

„Rusové využívají naši zranitelnost, je to naše chyba. Byli jsme příliš důvěřiví. Věřili jsme, že Rusko chce být normální zemí,“ zmínil, že to je cena za dlouhé budování závislosti na Rusku.

Přijde velký test solidarity v energetice? „Zájmem nás všech, včetně velkých hráčů jako jsou Německo, Francie, Itálie, je, aby žádná část Evropy v této zimě nezkolabovala. Protože tohle bude největší test Evropské unie. Pokud Rusko opravdu zastaví zemní plyn, bude to ten největší test, který Evropská unie dosud zažila,“ pokračoval Bartuška.

Podle jeho slov již existují krizové scénáře pro případ, že Nord Stream 1 za deset dní nebude posílat plyn do EU. „Samozřejmě je máme, je ale na panu ministru Síkelovi, aby je představil,“ odmítl nyní Bartuška sdělovat podrobné detaily. Nyní je podle něj důležité přesvědčit část nedůvěřivé české veřejnosti, že Rusko je tím, kdo porušuje pravidla a dohody.

Závěrem hovořil o tom, jak může Česko regulovat ceny elektřiny: „Je to otázka nejen na českou vládu, ale na mnoho ostatních vlád v Evropě. Je to debata pro ekonomy, vytvořit subjekt národního obchodníka s elektřinou nebo můžeme vytvořit sociální tarif podobný jako má dnes třeba Francie. Vždy to bude řešení, kde bude stát tím základním hráčem,“ řekl s tím, že vláda si tento vážný problém uvědomuje, ale „to řešení není jednoduché“. „Bavíme se o tom, že překopeme něco, co funguje desítky let. Jsme v okamžiku zlomu,“ pravil Bartuška.

Na cenách elektřiny ve velkém vydělávají banky, burza a energetické firmy. „Všimněte si, že banky jsou v tuto chvíli velmi zticha a velmi šťastné. Pokud bude situace pokračovat tak, že poměrně malá skupina bude mít enormní profit – a většina obyvatel této země bude platit obrovské sumy za elektřinu a zemní plyn, tak to nemůže dopadnout dobře pro systém a pro naši společnost,“ upozornil Bartuška. Jak moc se ještě zvýší ceny plynu pro koncového spotřebitele, to nechtěl odhadovat: „Žádné konkrétní číslo a cenu vám neřeknu, opravdu ji neznám,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…